Gât iritat și tuse seacă: 5 remedii naturale eficiente pe care le ai la îndemână

Tusea seacă și gâtul iritat pot să apară din diverse cauze. Însă ambele provoacă un anumit nivel de disconfort și îți îngreunează capacitatea de a vorbi sau de a înghiți alimente și lichide. Uneori îți poate afecta chiar și somnul.

Dacă este vorba doar de simptome minore, disconfortul provocat de gâtul iritat și de tusea seacă poate fi ameliorat cu ajutorul unor remedii naturale. Iată câteva soluții care îți sunt de ajutor.

Mierea

Mierea poate fi consumată ca atare, combinată cu lămâie sau adăugată în ceaiuri calde (dar nu fierbinți). Are efect calmant asupra iritațiilor de la nivelul gâtului și al căilor respiratorii superioare și poate reduce frecvența episoadelor de tuse, atât la adulți, cât și la copii.

Este important de menționat faptul că mierea nu trebuie oferită copiilor cu vârstă mai mică de un an din cauza riscului de botulism.

Produsele naturale

Cele mai comune cauze ale gâtului iritat și ale tusei seci sunt infecțiile respiratorii. Acestea se pot ameliora de la sine, însă anumite produse naturale te ajută să reduci disconfortul pe care îl simți. Foarte util în caz de tuse seacă iritativă este extractul de Lichen de piatră, în combinație cu Nalba de grădină, deoarece prezintă un efect emolient și calmant.

Un alt remediu de mare ajutor este extractul de Pătlagină. Îl poti găsi sub formă de sirop și ajută la reducerea inflamației și la calmarea tusei.

Gargara cu apă sărată

Gargara cu apă călduță și sare te ajută să reduci durerea provocată de gâtul iritat. De asemenea, poate contribui la eliminarea bacteriilor de la nivelul gâtului. Ai nevoie de un pahar cu apă caldă, în care să adaugi jumătate de lingură de sare.

În loc de sare mai poți folosi și bicarbonat de sodiu. Sau poți să le combini și să faci gargară de trei sau patru ori pe zi.

Ceaiurile naturale

Ceaiurile din plante medicinale pot contribui la reducerea inflamației de la nivelul gâtului și la calmarea disconfortului cauzat de tusea seacă. Printre cele mai recomandate se numără ceaiul de mușețel, mentă și schinduf, datorită proprietăților lor antibacteriene, antiinflamatoare și antivirale.

Ceaiul din pulbere de ulm alunecos este cunoscut pentru efectul său emolient. Acesta formează o peliculă protectoare pe mucoasa gâtului, reducând iritația și durerea.

Supe calde

Supa caldă de pui este de mare ajutor în calmarea tusei și a durerilor în gât. Nu doar că supa de pui conține numeroase vitamine care sunt necesare pentru refacerea organismului în caz de infecții virale, ci are și efect antiinflamator. Există un studiu, în care a fost evidențiat faptul că supa de pui poate reduce migrația unor celule, numite neutrofile, care au rol în creșterea inflamației de la nivelul gâtului.

În concluzie, gâtul iritat și tusea seacă sunt frecvente atât la adulți, cât și la copii. Din fericire, ai la îndemână o serie de remedii naturale care te ajută să ameliorezi disconfortul și durerea. Produsele naturale pe bază de extracte de plante, mierea, gargara cu apă sărată și supele calde te pot ajuta să te simți mai bine.