3 avantaje ale unei pompe de căldură. De ce merită să faci o astfel de investiție?

Pompele de căldură reprezintă o soluție alternativă de încălzire a spațiilor rezidențiale, comerciale sau de lucru cu ajutorul energiei regenerabile degajate de soare. Cantități imense din energia soarelui sunt depozitate în aer, în apă sau în pământ. Pompele geotermale, care extrag energia termică din pământ, sunt cele mai frecvente în țara noastră. Hidrogeofor.ro execută lucrări de instalare a pompelor de căldură la standarde europene, începând de la foraje până la conectarea sistemelor la instalația din casă.

Facturi lunare mai mici

Cel mai mare beneficiu al instalării unui sistem de încălzire bazat pe energia regenerabilă îl reprezintă costurile de întreținere. Întrucât energia regenerabilă depozitată în pământ, în aer sau în apă este gratuită, singurele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru punerea în mișcare a pompei de căldură. Pompele de căldură sunt acționate electric și transferă energia din mediul înconjurător în casă cu ajutorul unor canale colectoare. Pentru 1 KWh de energie electrică obții până la 5 KWh de agent termic, ceea ce înseamnă un raport de peste 1 la 4. Față de cheltuielile de încălzire cu o centrală termică electrică, pe gaz sau combustibili solizi, pompa electrică este de departe cea mai avantajoasă.

Apă caldă menajeră permanent

Principala utilitate a pompei de căldură este, așa cum o arată și numele, furnizarea unui ambient plăcut în casă pe timp de iarnă. Pe lângă aceasta, instalația pompei de căldură îți oferă și apă caldă menajeră, indiferent de sezon. Înlocuiești astfel cu succes boilerul electric sau centralele termice instant pentru încălzirea apei menajere. Această caracteristică este valabilă pentru orice tip de pompă de căldură: sol-aer, aer-aer sau apă-aer.

Aer condiționat în sezonul cald

Pompele de căldură sunt prevăzute cu o supapă de reversie, care pe timp de vară transformă instalația într-una de aer condiționat. Principiul de transfer al energiei termice din pământ în casă pe timp de iarnă este inversat în sezonul cald: aerul cald din interior este transferat în pământ, iar din sol este adusă o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius, optimă pentru o zi toridă.

Cu o singură investiție într-o instalație acționată cu ajutorul pompei de căldură vei avea o temperatură plăcută în casă și apă caldă menajeră indiferent de sezon. Înlocuiești astfel centrala termică convențională, boilerul de încălzit apa și aparatul de aer condiționat. Cheltuielile inițiale sunt ceva mai mari, însă se amortizează datorită costurilor lunare scăzute.