3 criterii de care să ții cont când cumperi un ATV

ATV-urile sunt vehicule cu 4 roți folosite în special în zonele montane, la periferiile orașelor, în rural, pe drumurile forestiere, accidentate și off-road. Acestea sunt ideale pentru munca de zi cu zi din gospodărie și de la locul de muncă, dar și pentru timpul liber în care dorești o plimbare cu ATV-ul sau ești un iubitor al sporturilor extreme.

Tipurile de ATV

În funcție de activitățile și modul tău de viață, există mai multe categorii de ATV-uri din care poți alege, unele dintre ele fiind perfecte pentru utilizarea zilnică, pe când altele sunt specializate în practicarea de sporturi pe terenuri accidentate. Astfel, iată care sunt cele mai populare tipuri:

  • ATV Sport. Gata pentru aventură și distracție? Atunci un ATV Sport este întocmai vehiculul de care ai nevoie pentru un plus de energie și divertisment în timpul tău liber! ATV-urile CF-Moto pun la dispoziție diferite modele performante din care poți alege. ATV-urile sport sunt rezistente la drum lung și șocuri, au suspensii calitative și sunt ușor de manevrat.
  • ATV utilitar. Utilizat pentru activitățile cotidiene, cel utilitar poate căra remorci grele, pline cu diferite obiecte. Sunt adesea folosite de cei care au cabane montane, de vânători, pescari și chiar poliție.
  • ATV Entry-level. Dacă ești la început de drum și încă nu ești obișnuit cu drumurile forestiere, off-road, atunci optează pentru un ATV ușor de manevrat, recreațional cu un motor mediu, cu o capacitate între 125cc și 250cc.

Dotările tehnice

Fiecare model de ATV pune la dispoziție anumite caracteristici tehnice de care trebuie să ții cont atunci când alegi vehiculul potrivit. Astfel:

  • Capacitatea motorului – alege un motor mare și puternic dacă dorești să practici sporturi off-road sau urmează să transporți cu acesta o încărcătură grea. Pe de altă parte, dacă ești începător sau dorești să faci plimbări ocazionale cu ATV-ul, atunci alege un motor mai mic și ușor de manevrat.
  • Cutie manuală vs. automată – cutia automată este ideală pentru ATV-urile entry-level deoarece schimbarea vitezelor se realizează automat, pe când un ATV dotat cu o cutie manuală este mai ușor de controlat; tu vei putea schimba vitezele întocmai cum dorești.
  • Suspensiile – pot fi semi-rigide: pentru ATV-urile sport și utilitare sau suspensii independente: pentru modelele hibrid.
  • Frânele – sunt de două tipuri: pe disc, ideale pentru un teren accidentat, noroios și umed și frâne pe tambur potrivite în special pentru activitățile din anotimpul cald.

Bugetul

Bugetul alocat poate influența foarte mult modelul de ATV pe care urmează să-l cumperi, fie acesta nou sau second-hand. Este important să ai răbdare cu achiziția pe care o vei face și să consulți foarte bine fiecare model de ATV. Ține minte că alături de vehicul, vei avea nevoie de echipament de protecție și de diferite accesorii.

Alege întotdeauna ATV-ul potrivit pentru nevoile tale, fie acesta pentru munca de zi cu zi din gospodărie, pentru deplasare sau pentru practicarea de sporturi off-road, însă ține cont și de specificațiile vehiculului: puterea motorului, suspensiile, frânele etc, alături de experiența ta și dificultatea drumurilor pe care vei circula.