3 jocuri educative care stimulează inteligența și memoria copiilor

Jocurile și jucăriile educative au un rol important în procesul de învățare și dezvoltare al copiilor. Învățarea prin joacă a devenit o metodă pedagogică din ce în ce mai practicată în ultimii ani pentru stimularea inteligenței și a memoriei.

Atunci când au la îndemână resursele potrivite, copiii ne pot uimi cu imaginația, creativitatea și istețimea lor. Este important să le creăm cadrul ideal pentru dezvoltarea și formarea lor ca personalități puternice, care se exprimă cu ușurință.

Editura Diana vine în sprijinul părinților și al micuților printr-o gama diversificată de jocuri educative, menite să îi ajute pe prichindei să descopere lumea din jur, să experimenteze și să își dezvolte diferite abilități. Este important ca atât părinții, cât și cadrele didactice să înțeleagă că fiecare copil învață și se dezvoltă în ritmul lui, așa că nu trebuie să fie presat.

1. Jocuri de memorie

În procesul de învățare al copiilor, jocurile de memorie au un rol esențial fiindcă sprijină dezvoltarea cognitivă. Specialiștii spun că acestea antrenează memoria, gândirea și atenția, pregătindu-l pe prichindel pentru provocările de mai târziu.

Jocurile educative de memorie se găsesc în diferite forme, pe categorii de vârstă și pe diverse etape de dezvoltare, așa că vei avea de unde să alegi. Există modele cu atracții turistice ale lumii, cu animale, cu mijloace de transport în comun și altele. Ține cont și de preferințele celui mic și cu siguranță veți petrece momente distractive în familie.

2. Jocuri educative de observare și asociere

Modelele de jocuri educative susțin dezvoltarea mai multor tipuri de abilități: spiritul de observație, capacitatea de asociere, concentrarea, motricitatea fină, atenția, perspicacitatea și vocabularul. Este perioada când copiii învață să facă primele deducții logice.

Investește într-un set de puzzle-uri de observare – Poveşti clasice – și cel mic va fi mai mult decât încântat. Jocul este o bună modalitate de exersare a abilităților de observare. În plus, îmbunătățește coordonarea psihomotorie și dexteritatea manuală prin manevrarea pieselor și îmbinarea lor corect. De asemenea, îl poți încuraja să își imagineze tot felul de scenarii, după care să ți le povestească și ție, pentru a-l ajuta să își îmbogățească vocabularul de bază.

joc puzzle

3. Jocuri de dezvoltare emoțională

Și jocurile de dezvoltare emoțională au o funcție esențială în dezvoltarea inteligenței. Acestea dezvoltă capacitatea copiilor de a-și percepe și exprima emoțiile, dar și de a înțelege și a răspunde emoțiilor celor din jur.

Dacă ți se pare dificil să vorbești cu cei mici despre exprimarea emoțiilor, atunci poți apela la ajutorul unor jocuri inteligente. Furia, bucuria, tristețea, dragostea și anxietatea sunt emoții despre care ar trebui să vorbești cu cel mic. Alege să faci acest pas printr-un joc simpatic ce conține carduri cu sarcini, jetoane cu emoții, zar și pioni.

 

Vă invităm să vizualizaţi întreaga gamă de jocuri și jucării educative pe site-ul edituradiana.ro.