4 tipuri de țevi pentru instalații sanitare

Realizarea lucrărilor care țin de instalațiile sanitare presupune, adesea, folosirea țevilor care rezistă în timp și care nu pun probleme utilizatorilor, mai ales la nivelul sănătății. Pe piața de profil există mai multe tipuri de astfel de țevi și fiecare aduce un plus la nivelul exploatării, putând fi folosite în anumite contexte, în funcție de necesități. Iată câteva dintre aceste tipuri de țevi folosite, cel mai adesea, pentru instalații sanitare. 

Țevi din oțel

Probabil, unele dintre cele mai bune tipuri de țevi, cele din oțel oferă beneficii în exploatare pe care nu ai cum să le treci cu vederea. Țeava de oțel poate fi folosită pentru orice tip de lucrări, inclusiv în instalații pentru apă potabilă, deoarece nu favorizează apariția microorganismelor sau a bacteriilor. Oțelul se păstrează foarte bine în timp și are caracteristici de rezistență foarte bune. În plus, poate fi folosit atât în cadrul instalațiilor de apă rece, cât și pentru instalațiile de apă caldă, fiindcă nu suferă deteriorări sau deformări în masa materialului. 

Țevile de oțel sunt ușor de montat și, la fel de ușor, de întreținut. Din punct de vedere financiar, acestea vin, într-adevăr, cu prețuri puțin mai mari decât alte materiale, însă, oferă toate avantajele la un loc, lucru pe care alte tipuri nu-l reușesc. Dacă vrei să te convingi de acest lucru, caută teava de otel la MatHaus, deoarece aici vei găsi și calitatea cuvenită, dar și prețurile de top la aceste tipuri.

Țeava din cupru

Cuprul este un material la fel de „curat” ca și oțelul, fiind, adesea, preferat de către experții în instalații. Cel mai mare avantaj este rezistența la coroziune, principalul pericol întâlnit la țevi, atunci când vine vorba despre instalații. Dezavantajul ar fi acela că necesită puncte de sudură, ce pot constitui breșe în continuitatea materialului. Totuși, acest lucru este trecut cu vederea fiindcă materialul este reciclabil, poate fi vopsit și rezistă la presiuni foarte mare. Un alt dezavantaj ar fi acela că instalațiile din cupru sunt costisitoare, tocmai datorită proprietăților excelente ale acestui metal.

Țevi PPR

Tevile de polipropilena (PPR) sunt, probabil, revelația ultimilor ani, deoarece oferă caracteristici de rezistență foarte ridicată, dar și un preț relativ mic. Astfel de țevi se montează cu ușurință, se îngrijesc la fel de ușor și pot fi folosite chiar și în sisteme de încălzire în pardoseală, acolo unde temperaturile sunt foarte mari. Țevile PPR sunt igienice, accesibile ca preț, plus că nu au un coeficient semnificativ de dilatație termică. 

Țevi PEX 

Poate mai puțin folosite în ultimii ani, țevile PEX au avut momentele lor de glorie (și încă mai au). Țevile PEX sunt o alternativă ieftină pentru lucrări de instalații, însă dezavantajul lor constă în rezistența slabă la uzură, dar și la condiții meteorologice extreme. Din acest motiv, acest gen de țevi va fi folosit cu precădere la interior, acolo unde are o durată destul de mare de viață. 

Fiecare tip de țeavă este potrivită unui anumit segment de lucrări. De departe, însă, instalațiile din țeavă de oțel sunt potrivite pentru absolut orice tip de proiect, lucru recunoscut deja de multă vreme. Țevile din oțel sunt și vor rămâne în topul produselor de calitate, în vreme ce, din urmă, vin țevile PPR, care deja beneficiază de o utilizare la scară largă, în ultimii ani.