6 sfaturi de urmat pentru un schimb valutar avantajos

Un curs valutar avantajos ne poate scuti de cheltuieli suplimentare, care uneori ajung la sume însemnate.

Primul lucru de care să ținem seama atunci când dorim să obținem un curs valutar avantajos ţine de caracteristicile tranzacției respective. Ne raportăm diferit la un curs de schimb atunci când vorbim de o sumă de bani ce trebuie schimbată într-o altă monedă, decât atunci când dorim să schimbăm bani în țară sau în străinătate, ori să transferăm bani dintr-o țară în alta.

1. Negociați la sume mari

Dacă schimbăm bani în țară, cursurile valutare de la casele de schimb nebancare pot fi mai avantajoase decât cele oferite de bănci. Față de cursul de schimb afișat, pentru sume ce depășesc 1.000 de euro sau echivalent, atât casele de schimb valutar nebancare, cât și băncile pot oferi un curs de schimb negociat.

2. „Întreabă un prieten”

Casele de schimb nebancare din zonele centrale ale orașelor pot oferi cursuri valutare mai avantajoase. Întrebați un prieten care locuiește în orașul respectiv despre case de schimb valutar cu un curs de schimb bun. În plus, puteţi să consultaţi şi un ghid de călătorie de la orice librărie mare sau chioșcurile de ziare din aeroporturi sau hoteluri. 

3. Luați valuta țării vizitate sau valută forte

Dacă plecaţi în străinătate este bine să aveți cu dumneavoastră fie bani în valuta țării respective, fie bani într-o valută forte (des tranzacționată) precum dolari, euro sau lire sterline, ce pot fi schimbați ușor și la destinaţie.

4. Atenție la comisioane

Dacă apelați la o casă de schimb valutar din străinătate, aflați care sunt costurile asociate respectivului schimb valutar. Este posibil ca în țara respectivă schimbul valutar să fie comisionat. În plus, apelați la case de schimb valutar din locuri sigure. Hoții de buzunare vizează zonele turistice, așa că, la ieșirea dintr-o casă de schimb valutar din străinătate, puneţi banii într-un loc sigur.

5. Alegeți cardul bancar potrivit

În străinătate, schimbul valutar poate fi realizat și prin cardul bancar. Întrebaţi la banca al cărui client sunteți despre comisioanele aferente cardului dumneavoastră pentru tranzacții efectuate în străinătate. Există comisioane de 1-2%., cu un curs de schimb avantajos, apropiat de cel de pe piața interbancară, stabilit de procesatorul plății. Întrebaţi dacă există şi alte carduri decât cel pe care îl dețineți, pentru condiții mai avantajoase la tranzacții în străinătate. Contactaţi banca din timp, deoarece emiterea cardului durează chiar şi 14 zile.

Cardurile de tip Revolut promit cursuri valutare foarte avantajoase și utilizare internațională extinsă, dar recenzii recente ale posesorilor reclamă apariția unor taxe semianuale sau anuale şi ridică semne de întrebare în privința folosirii lor.

6. Apelați la agenți specializați în transfer și schimb valutar

Dacă sumele de bani sunt destinate cumpărării unei proprietăți în afara țării sau provin din vânzarea unor proprietăți dintr-o altă țară și doriți să le repatriați, atunci apelați la o bancă sau la agenți specializați în transfer și schimb valutar. Evitaţi serviciile de transfer rapid de bani, unde comisioanele pot fi extrem de mari.