Antioxidanții – ce rol joacă pentru starea noastră de sănătate?

Un regim alimentar echilibrat reprezintă cea mai bună modalitate prin care îi putem oferi organismului nostru toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Fiecare mic gest pe care îl facem pentru a mânca cât mai sănătos ne poate aduce zeci de beneficii. De exemplu, multe alimente care fac parte dintr-un regim alimentar echilibrat conțin o seamă de antioxidanți.

Sigur, în ultima perioadă auzim tot felul de termeni și suntem asaltați de tot felul de informații privind o nutriție ideală, așa că poate fi destul de dificil să reținem atât de multe informații noi. Prin urmare, haideți să prezentăm în detaliu ce anume sunt antioxidanții, de ce avem nevoie de ei și ce rol joacă pentru starea noastră de sănătate.

Ce sunt antioxidanții și de ce avem nevoie de ei?

În esență, antioxidanții se găsesc în mod natural în alimente. Un antioxidant poate fi o vitamină, cum ar fi vitamina A, C sau E sau un mineral, precum seleniul. De asemenea, flavonoidele și carotenoidele sunt tot antioxidanți.

Așa cum știm deja, organismul are de suferit pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar celulele noastre se deteriorează într-un ritm alert. Aici intervin antioxidanții, care protejează celulele corpului de deteriorări cauzate de poluare, de fumul de țigară sau de stresul oxidativ. Daunele celulare pot duce la tot felul de boli, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare și diabet. Prin urmare, o dietă bogată în antioxidanți poate duce la scăderea riscului de apariție a acestor boli.

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanți?

Există numeroase alimente delicioase care sunt bogate în antioxidanți. Pentru a vă asigura că beneficiați de un regim bogat în antioxidanți, optați pentru legume, fructe, pâine integrală, paste și cereale integrale, fasole, linte, nuci, semințe, uleiuri vegetale, usturoi, dar și ceai verde.

De exemplu, pentru a-i oferi organismului o cantitate suficientă de vitamina C consumați broccoli, spanac, germeni de Bruxelles, cartofi, ardei roșii, galbeni sau verzi. La fel de bine, puteți adăuga căpșuni și zmeură în iaurt sau în shake-uri. Papaya, kiwi, grapefruit, guavas și mango sunt din nou bogate în vitamina C.

Dacă organismul are nevoie de mai multă vitamina E, atunci presărați migdale și semințe de floarea-soarelui în salate sau în cereale. Consumați tartine cu un unt vegetal bogat în vitamina E, cum ar fi unt de migdale sau unt de arahide. Avocado este, de asemenea, bogat în vitamina E și poate fi consumat în salate, poate fi încorporat în sosuri pentru paste sau poate fi folosit în prăjituri. Foarte important este să consumați pește de cel puțin două ori pe săptămână, macroul, heringul, somonul, halibutul și tonul fiind cele mai bune surse de vitamina E.

În general, putem oferi organismului toți antioxidanții de care are nevoie consumând o varietate de alimente. Totuși, suplimentele alimentare pe bază de antioxidanți sunt foarte la îndemână pentru persoanele ocupate sau care nu știu cu precizie cum să elaboreze un meniu astfel încât să beneficieze zi de zi de antioxidanți.

Deși alimentele conțin în mod natural antioxidanți și alte substanțe nutritive benefice pentru sănătate, suplimentele cu antioxidanți sunt de preferat atunci când ne aflăm în situații suprasolicitante, dar și în perioade stresante. În general, înainte de a opta pentru suplimente alimentare de antioxidanți, solicitați părerea medicului personal, el fiind singura persoană în măsură să vă recomande un astfel de supliment în funcție de cerințele propriului organism.