Avantajele panourilor solare pentru apă caldă

Când vine vorba de propria locuință sau afacere și consumurile înregistrare lunar, ne dorim să devenim independenți din cât mai multe puncte de vedere iar acest lucru a început să devină o realitate din ce în ce mai vizibilă în ultimii ani, prin îmbunătățirea sistemelor casnice de utilizare a surselor de energie neconvenționale, asemeni celei solare.

Când ne gândim la energia solară, primul lucru care ne vine în minte este panoul solar prin care obținem energie electrica, cunoscut că și panou fotovoltaic, dat fiind faptul că acestea sunt cele mai comune și cele despre care se vorbește cel mai mult. Există însă, pe lângă acestea, și un alt tip de sisteme ce utilizează energia solară doar că în acest caz, în scopul încălzirii apei menajere.

Ce sunt panourile solare pentru apă caldă?

Panourile solare de apa calda sunt sisteme de încălzire a apei menajere care utilizează energia soarelui pentru a încălzi apa. Aceste panouri sunt compuse dintr-o colector, un acumulator și un sistem de control.

  • Colectorul: este partea principală a panoului solar și este compus dintr-o serie de tuburi cu colectori solari care absorb radiația solară și o transformă în căldură. Acesta poate fi instalat pe diverse suprafețe precum acoperișul casei sau chiar pe o structură special construită în gradină, la sol.
  • Acumulatorul: este un vas de stocare a apei calde care poate fi conectat la sistemul de încălzire centrală sau poate fi utilizat independent pentru a alimenta un boiler sau un sistem de încălzire a apei.
  • Sistemul de control: este responsabil pentru a regla și monitoriza fluxul de apă prin colector și acumulator precum și pentru a asigura protecția sistemului împotriva supraîncălzirii sau a altor probleme.

Care sunt avantajele din punct de vedere financiar?

Panourile solare de apă caldă sunt o opțiune ecologică și economică pentru încălzirea apei menajere deoarece utilizează energie gratuită și curată direct de la soare. Acestea pot reduce factura de energie și pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Prețurile unui astfel de sistem diferă în funcție de mărimea conductelor sau mai bine spus, de lungimea totala a acestora precum și de capacitatea rezervorului de apă. Avem astfel sisteme ce pot depăși și 3000 de lei. Este vorba însă despre o investiție ce poate fi recuperată chiar și în 2 ani de zile. Instalarea unui sistem de panouri solare de apă caldă necesită o investiție inițială, dar acestea sunt capabile să ofere o economie pe termen lung și pot fi eligibile pentru programe guvernamentale de susținere a energiei regenerabile. Nu este însă nevoie, că în cazul unui sistem fotovoltaic, de obținerea a numeroase aprobări de la guvern sau alte instituții ale statului.

Care este cel mai bun tip de panouri solare pentru apa calda?

Cele mai eficient tip de panou solar apa calda presurizat este cel cu conducte rotunde și mai ales, care aranjate în modul de serpentine. Avantajul acestora este acela că lumina solară va cădea mereu perpendicular pe suprafață de contact a acestora și astfel, apa din conducte se va încălzi mereu la fel de rapid și de mult. De asemenea, este important că aceste conducte să fie realizate din materiale ce conduc eficient căldură, asemeni cuprului. Contează la fel de mult și materialele din care sunt realizate celelalte elemente, asemeni colectorului, ce este de regulă realizat din inox dar și a protecției pentru conducte, realizată din sticlă. Această sticlă are totodată și rolul de a facilita și mai mult încălzirea apei.

Putem spune așadar că panourile solare de apa calda sunt o opțiune eficientă și durabilă pentru încălzirea apei menajere, care poate ajuta la reducerea costurilor și a impactului asupra mediului. Este important să se consulte cu un specialist înainte de a lua o decizie de achiziție și instalare a acestor panouri.