Beneficiile jucăriilor educative. Iată de ce să le alegi și tu!

Având rolul specific de a stimula învățarea, jucăriile educative sunt la fel de iubite de copii,  precum orice jucărie obișnuită. Cu toate acestea, beneficiile pe care le oferă sunt enorme și orice părinte trebuie să pună câteva pe lista de cumpărături. 

Specialiștii îi încurajează pe părinți să aleagă jucării educative deoarece ele joacă un rol cheie în dezvoltarea copiilor. Sunt jucării inteligente, care stimulează inteligența, abilitățile sociale și dezvoltarea fizică. Cu ajutorul lor, copiii învață cine sunt ei ca persoane, dar și care sunt explicațiile pentru ceea ce se întâmplă în jurul lor

Jucăriile educative sunt distractive și sunt apreciate de copii, cu singura condiție să fie adecvate stadiului specific de dezvoltare al fiecărui copil. În acest fel, jucăriile vor promova o creștere fizică și mentală sănătoasă și vor ajuta la însușirea multor abilități diferite pe care le vor utiliza mereu în viață. Rezolvarea conflictelor, identificarea problemelor sau legătura dintre cauză și efect sunt doar câteva dintre acestea. Creativitatea și imaginația sunt hrănite prin joacă, iar cei mici învață despre lucrul în echipă și relațiile sociale. 

Copiii și jucăriile sunt inseparabili, iar atunci când sunt atinse și sunt încurajate importante puncte de educație și dezvoltare, beneficiile vor fi maxime. Gândirea cognitivă, abilitățile fizice, motricitatea fină dar și cea grosieră, dezvoltarea limbajului și învățarea numerelor și literelor sunt doar câteva dintre abilitățile fundamentale care pot fi susținute cu ajutorul jocurilor educative. Producătorii sunt din ce în ce mai creativi și au echipe multidisciplinare formate din specialiști care își aduc aportul pentru stabilirea celor mai bune jucării educative. 

Încă de la cea mai fragedă vârstă, copilul tău poate beneficia de avantajele jucăriilor educative, trebuie doar să te preocupe subiectul și să înțelegi cât de important este să îl ajuți pe cel mic să se dezvolte armonios, oferindu-i toate instrumentele necesare. 

Iată care sunt principalele beneficii ale jucăriilor educative:

  1. Cu ajutorul jucăriilor educative, copilul tău își va descoperi pasiunea pentru învățare. Deoarece activitățile propuse de jucăriile educative sunt distractive, copiii privesc învățarea ca pe o joacă, iar această abordare va continua și la vârsta școlară. Sentimentele pe care copiii le dezvoltă despre învățare în primii ani de viață, vor avea un impact semnificativ asupra educației lor mai târziu în viață. 
  2. Susțin dezvoltarea abilităților sociale. Acestea sunt, probabil, primele lucruri pe care copiii trebuie să le învețe. Cu ajutorul lor vor putea să exploreze mediul înconjurător și să înțeleagă emoțiile. Jocurile educative, cum sunt cele care se joacă în echipă ajută la dezvoltarea comunicării, dar și la o interacțiune mai bună cu ceilalți. 
  3. Stimulează abilitățile cognitive. Acestea se referă la capacitatea creierului de a reține informații, a le descifra, de a citi și a înțelege un text. De asemenea, puterea de concentrare și atenția sunt incluse în abilitățile cognitive importante care îi ajută pe copii să gestioneze eficient experiențele și informațiile pe care le primesc în fiecare clipă din mediul înconjurător. Jucăriile educative le prezintă copiilor forme, culori, litere și numere, iar asta reprezintă primii pași pe drumul alfabetizării. 
  4. Încurajează logica și imaginația. Prin joacă, cei mici sunt într-un proces continuu de luare a deciziilor și de gândire creativă. Ușor, ușor copiii cuceresc lumea din jurul lor, pe care o înfrumusețează cu idei originale care nu trebuiesc îngrădite în niciun fel. Lăsându-i să-și exerseze imaginația în procesul de joacă, le oferim celor mici contextul perfect pentru a se dezvolta și a progresa. 
  5. Dezvoltarea abilităților motorii. Utilizarea jucăriilor educative le favorizează copiilor exersarea abilităților motorii fine sau grosiere. Cuburile de lemn, de exemplu trebuiesc așezate cu multă delicatețe pentru a nu pune în pericol întreg edificiul construit. Mâinile și degetele sunt folosite cu mult rafinament în timp ce picioarele trebuie să susțină întregul corp. Toată musculatura este pusă în mișcare în diferite moduri, care vor ajuta la dezvoltarea și perfecționarea abilităților de coordonare și echilibru.