Boxe active vs Boxe pasive – Cum le deosebim?

Ești DJ sau cânți într-o formație live? Participi la evenimente la care sonorizarea este cheia succesului, ori pur și simplu ești pasionat de un sunet impecabil și vrei să îl redai, folosind un set de boxe? Înseamnă că știi exact care sunt diferențele dintre o boxă activă și una pasivă. Dacă încă mai ai curiozități în legătură cu cele două tipuri de boxe și vrei să cunoști în detaliu tot ce ține de specificațiile acestora, te invităm să citești în continuare acest articol, pentru a afla pentru care dintre ele trebuie să optezi, în funcție de necesitățile tale.

Avantaje ale boxelor active

Boxele active sunt cea mai rapidă și simplă metodă prin care poți reda sunet, dacă nu îți place să te complici cu tot felul de cunoștințe tehnice sau nu ai o experiență prea mare în domeniu. Boxele active pot fi recunoscute într-o clipă, dacă în partea din spate a difuzorului acestora vei găsi câteva butoane din care poți face ajustările dorite, fără a avea un inginer de sunet pe aproape. Boxele active sunt cele care au nevoie de o simplă alimentare și pot fi utilizate la capacitate maximă, pentru că au stația de amplificare încorporată, așadar nu mai au nevoie de reglaje suplimentare. 

Cele mai multe boxe active au și intrare de microfon, așa că sunt ideale pentru a fi folosite în cadrul unor conferințe sau a unei petreceri de karaoke pe care o organizezi cu prietenii acasă. Desigur, în spatele lor vei mai găsi și intrări de RCA, jack mare sau mufă XLR, prin care poți intra cu un MP3 player, un mixer sau chiar o chitară ori un alt instrument. De obicei, boxele active au o greutate de până la 20 de kilograme, ceea ce le oferă un grad ridicat de manevrabilitate.

Avantaje ale boxelor pasive

Dacă boxele active era suficient să fie băgate în priză pentru a reda sunet excelent, pentru folosirea boxelor pasive este nevoie de câteva cunoștințe tehnice pentru a le putea utiliza la parametri optimi. Setările de putere și impedanță trebuie făcute și ele, cu ajutorul unei stații audio și a unui inginer de sunet. Amplificatorul boxelor pasive trebuie cumpărat separat, așadar investiția pentru un astfel de sistem este una destul de serioasă. Totuși, avantajul boxelor pasive este durabilitatea mult mai îndelungată, sunetul mai fidel și înlocuirea rapidă a anumitor componente care s-ar putea defecta pe parcursul utilizării acestora. 

De cele mai multe ori, boxele pasive sunt destinate locațiilor care au nevoie de sonorizare excelentă și permanentă, așa cum ar putea fi un restaurant, un bar sau chiar o sală de concerte, articolele profesionale din această categorie fiind foarte masive. 

Cele mai bune boxe pentru acasă

Dacă te gândeai să îți cumperi un sistem de boxe pentru uz personal, îți recomandăm să te îndrepți către variantele active, care îți vor conferi mobilitate și ușurință în a le utiliza pentru petrecerile pe care te pregătești să le organizezi. Cea mai bună variantă pentru uz casnic rămâne, totuși, cea a unei boxe portabile, care are dimensiuni foarte mici, dar este suficient de gălăgioasă cât să îți facă toți prietenii să iasă la dans. Îți recomandăm să cumperi o boxă fabricată de o firmă cu notorietate în domeniul sunetului, ca să fii sigur că ai investit banii cum trebuie. Găsești boxă portabilă JBL aici, una dintre cele mai bune alegeri pe care ai putea să le faci pentru a te bucura de un sunet excelent în aproape orice mediu te-ai putea afla. 

Dă play la muzica ta preferată și cheamă-ți gașca la un party acompaniat de o boxă portabilă de calitate!