Când este necesar RMN-ul mamar?

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) folosește un câmp magnetic puternic și undele radio pentru a produce mai multe imagini ale țesutului investigat – în acest caz, ale glandei mamare. Pentru că nu folosește radiații ionizante, RMN-ul mamar este considerat a fi una dintre cele mai bune metode de diagnostic, deși are și ea contraindicații și limitări. 

Care sunt indicațiile efectuării unui RMN mamar?

Există câteva situații în care protocolul medical recomandă efectuarea unui RMN mamar. Acestea sunt:

  • În cazul diagnosticului de cancer mamar, când este necesară evaluarea extinderii cancerului;
  • În cazul suspiciunii de rupere a unui implant mamar;
  • În cazul persoanelor cu risc personal mai mare sau egal cu 20% de a dezvolta cancer mamar;
  • În cazul unui istoric familial de cancer de sân sau ovarian;
  • În cazul unui țesut mamar foarte dens, când mamografia nu a identificat un alt cancer de sân, anterior;
  • În cazul antecedentelor de leziuni mamare precanceroase: hiperplazie atipică sau carcinom lobular in situ;
  • În cazul modificării genelor asociate cancerului de sân, BRCA1 sau BRCA2;
  • Pentru evaluarea eficienței chimioterapiei;
  • Pentru evaluarea țesutului cicatricial format consecutiv extirpării unei formațiuni tumorale anterioare;
  • În cazul persoanelor care au suferit tratamente cu radiații în zona sânului înainte de a împlini 30 ani [1].

Cât de eficient este RMN-ul mamar?

RMN-ul mamar la Donna Medical Center sau într-un alt Centru de Excelență este considerat cea mai avansată metodă de explorare imagistică a sânului, atunci când rezultatele sunt interpretate în combinație cu rezultatele obținute anterior prin ecografie, sonoelastografie și mamografie. În aceste situații, acuratețea rezultatelor este evaluată la 95% [2].

Cum te pregătești pentru un RMN mamar?

În general nu sunt necesare pregătiri deosebite pentru efectuarea unui RMN mamar. Ți se va recomanda să te schimbi de hainele obișnuite și să te îmbraci într-o cămașă de spital, pentru prevenirea apariției artefactelor.

De cele mai multe ori poți consuma lichide și alimente și poți lua medicația obișnuită, în afara cazului în care medicul are alte recomandări [3].

RMN-ul mamar presupune, adeseori, folosirea unei soluții de contrast, pentru o mai bună vizualizare a circulației sangvine. Medicul te va întreba dacă suferi de alergii sau de boli cu substrat alergic (de pildă astm) și va alege substanța de contrast în funcție de istoricul medical.

Pentru că gadolinul, substanța de contrast utilizată de obicei, are o oarecare toxicitate renală, este important să testezi funcția renală prin analize de sânge înainte de investigație [3].

Medicul te va întreba dacă ești însărcinată, dacă ai implanturi metalice de tipul pacemaker-ului sau tijelor metalice.

E bine să lași acasă bijuteriile metalice, agrafele de păr sau piercing-urile. Înainte de a începe investigația, ți se va cere să renunți la ochelari, telefonul mobil și alte dispozitive electronice, carduri, proteze dentare mobile și alte asemenea obiecte metalice similare.

Există situații în care RMN-ul mamar este contraindicat?

Există paciente care au în organism diverse obiecte metalice care interzic efectuarea unui examen RMN. Este vorba despre:

  • Stimulatoare cardiace sau defibrilatoare;
  • Clipsuri vasculare metalice feromagnetice;
  • Pompe de medicamente;
  • Implanturi cochleare;
  • Catetere cu componente metalice;
  • Alți corpi străini metalici [3]. 

Cât durează RMN-ul mamar și cât de inconfortabil este?

Durata unui RMN mamar este evaluată la 30 – 40 minute, dar depinde și de gradul de colaborare al pacientei. Pentru că orice mișcare determină apariția de artefacte, este foarte important ca pacienta să fie cât mai relaxată și să stea cât mai liniștită.

Investigația în sine nu este una invazivă. Pentru administrarea substanței de contrast este necesară montarea unei linii venoase – iar aici va exista disconfortul produs de înțepătura acului [2]. 

Având în vedere forma aparatului, e posibil ca investigația să fie puțin dificilă pentru persoanele claustrofobe. În acest caz, e important să discuți cu clinica în cadrul căreia vei face investigația – există opțiunea unei sedări ușoare, care să te ajute să depășești mai ușor timpul petrecut în interiorul aparatului [1]. 

Considerat a fi o metodă neinvazivă, cu numeroase beneficii, RMN-ul rămâne cea mai avansată tehnică de investigație atunci când vine vorba despre diagnosticul și evaluarea cancerului de sân, în combinație cu ecografia și mamografia.

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-mri/about/pac-20384809 afișat la 14.04.2022
  2. https://www.breastcancer.org/screening-testing/breast-mri afișat la 14.04.2022
  3. https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastmr afișat la 14.04.2022
CategoriiFără categorie