Ce alegem: punte dentară sau implant?

Implanturile și punțile dentare sunt utilizate pentru a restabili funcția masticatorie a dinților și a elimina defectele vizuale de ordin estetic. Totuși, multă lume se întreabă – care variantă de tratament este mai bună – o punte dentară sau un implant?

Ce este o punte dentară?

Puntea dentară este o proteză alcătuită din trei sau mai multe coroane. În acest caz, elementele finale au nevoie de sprijin, iar partea centrală înlocuiește dintele sau dinții extrași. Această soluție este potrivită pentru completarea a 1-2 unități.

Cel mai frecvent o punte dentară se realizează din zirconiu sau metalo-ceramică. Punțile dentare din ceramică totală sunt recomandate în zona frontală deoarce rezultatul estetic este superior, însă sunt de evitat în zonele laterale deoarece ceramica este un material fragil care se poate sparge sub o tensiune crescută.

Implantul dentar

Dintele reconstituit cu ajutorul unui implant dentar este compus din mai multe părți: implantul dentar propriu-zis, un bont protetic și o coroană protetică. Implantul dentar înlocuiește rădăcina dintelui pierdut și are forma unui șurub. Acesta este inserat în osul maxilarului. După integrarea implantului și fuziunea completă cu osul, bontul protetic este înșurubat în el. Bontul servește ca element de tranziție între implantul însuși și coroana protetică.

Acest design restabilește complet funcția masticatorie și cea estetică. O coroană pe implant arată ca un dinte adevărat, si este selectată în funcție de situație, zona protetică și cerințele estetice ale pacientului.

Implant sau punte dentară – care variantă este mai potrivită?

Ambele variante de tratament și-au demonstrat eficacitatea. Însă pentru a alege varianta cea mai potrivită, vă sugerăm să comparați ambele opțiuni.

Cel mai important dezavantaj al punților este considerat a fi șlefuirea obligatorie a dinților vecini spațiului edentat, care vor fi suportul protezei. În acest caz, sarcina masticatorie este distribuită inegal și cade numai pe „suport”. Datorită lipsei de sarcină masticatorie pe osul maxilar, acesta este resorbit treptat și, în timp, se formează un spațiu sub corpul de punte, astfel încât intreaga punte trebuie înlocuită.

În cazul tratamentului cu implant dentar, nu este nevoie să șlefuiți dinții vecini. Implanturile dentare distribuie uniform sarcina pe osul maxilar și previn atrofierea țesutului osos. Implantul dentar este potrivit și pentru zona zâmbetului, deoarece lucrările protetice pe implanturi sunt aproape indistincte de dinții naturali. Durata de viață a implanturilor poate ajunge la 20 de ani sau mai mult. Dezavantajele includ costul ridicat al procedurii și contraindicațiile operației.

Dacă bugetul nu este strict limitat, iar medicul nu a identificat nicio contraindicație pentru implantul dentar, luați în considerare instalarea implanturilor.