Ce boli se pot ascunde în spatele unei dureri abdominale?

În zona abdomenului se regăsește o mare parte a sistemului digestiv. Tot acolo se află însă însă și alte organe vitale, precum rinichii, pancreasul, ficatul și splina. Tocmai de aceea, în spatele unei dureri abdominale se pot ascunde mai multe cauze. Află care sunt principalele afecțiuni care au ca simptom relevant durerea abdominală.

1. Boli gastrointestinale

Bolile gastrointestinale sunt printre principalele cauze ale durerilor abdominale, mai ales pentru ca o mare parte a sistemului digestiv se regăsește în zona abdominală.

  • colita ulcerativă este o boală inflamatorie care se manifestă în principal prin crampe abdominale, asociate cu diaree, ulcere la nivelul intestinului gros sau sange in scaun. Pentru ca diagnosticul colitei ulcerative să fie unul concret, este nevoie de investigații amănunțite, pentru ca aceasta se poate confunda cu boala Celiacă sau Crohn. Chiar dacă acestea au, de asemenea, simptome asemănătoare, tratamentul pentru fiecare în parte este diferit deoarece cauzele și complicațiile sunt diferite.   

 

  • sindromul de colon iritabil are ca manifestări crampele abdominale, balonarea, scaunele apoase și constipația.

 

  • boala de reflux gastroesofagian cauzează dureri la nivelul superior al abdomenului alături de arsuri și senzație de greață.

 

  • litiaza biliară este una din cauzele comune ale durerii abdominale, care se manifestă prin dureri ascuțite în partea superioară dreaptă a abdomenului.

2. Boli urinare sau ale sistemului genital

În cazul în care întâmpini dureri abdominale însoțite de urinări frecvente și dureroase, șansele ca afecțiunea de care suferi să fie la nivelul aparatului urinar sunt extrem de mari. Infecția urinară sau pietrele la rinichi atunci cand sunt eliminate pot cauza dureri care ajung până în zona abdomenului. Inflamarea prostatei, poate să cauzeze, de asemenea, dureri abdominale.

3. Bolile sistemice

Printre cele mai întâlnite boli sistemice se numără alergiile și intoleranțele alimentare sau epilepsia abdominală. Aceste boli afectează țesuturile organelor și sunt dificil de diagnosticat. Poți căuta mai multe informații despre bolile sistemice pe site-uri de profil, precum doc.ro.

 

Durerile abdominale se pot diferenția astfel:

  1. Intensitate: crampe puternice sau constante
  2. Zonă: localizată sau generalizate
  • Dacă durerile sunt localizate în partea superioară a abdomenului, indica afecțiuni ale plămânilor, ficatului sau chiar ale inimii.
  • Durerile în partea inferioară a abdomenului pot fi cauzate de apendicită, obstrucție intestinală sau chiar sarcină extrauterină.
  1. Tipul durerii: Dureri abdominale cronice, care persistă mai mult de 3 luni sau dureri abdominale recurente care apar de cel puțin 3 ori în 3 luni.

 

În cazul în care o durere abdominală persistă, crește în intensitate sau apar și alte modificări, o vizită la doctor pentru stabilirea cauzei și a tratamentului este esențială. Este păcat să-ți fie afectată calitatea vieții de o afecțiune ce se poate trata cu un simplu regim alimentar.