Ce este roseola infantum și cum o recunoști?

Roseola Infantum este o infecție virală care poate cauza febră și erupții cutanate în rândul bebelușilor și al copiilor. 

Chiar dacă boala este de cele mai multe ori ușoară și poate trece fără a fi necesar un tratament specific, virusul se poate răspândi totuși cu ușurință de la o persoană la alta, fiind o afecțiune foarte contagioasă.

Pentru ca tu să recunoști mai ușor dacă cel mic suferă de Roseola Infantum, în continuarea acestui articol vom menționa semnele și simptomele acesteia, dar și metoda sa de răspândire, pentru o prevenție mai bună.

Semnele și simptomele Roseolei Infantum

Fiind cauzată fie de virusul herpetic uman de tip 6 sau de virusul herpetic uman de tip 7, Roseola Infantum este o boală foarte des întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani. Cu toate acestea, trebuie menționat că afecțiunea poate fi prezentă chiar și în rândul adulților, incidența fiind însă una mult mai mică.

Dacă cel mic a fost expus virusului și a fost infectat, simptomele bolii pot fi evidente de regulă după o săptămână sau două. Cu toate acestea, unele cazuri pot fi atât de ușoare încât semnele și simptomele pot trece neobservate.

Atunci când simptomele roseolei sunt evidente totuși, aceasta se poate recunoaște prin:

Febră

Deoarece boala este cauzată de o infecție virală, Roseola Infantum tinde să își facă simțită prezența prin apariția febrei, temperatura crescând brusc până la valori de 40 de grade Celsius.

Febra poate să dureze între 3 și 5 zile și poate fi acompaniată și de alte simptome cum ar fi durere în gât, secreții nazale și tuse, acestea fiind uneori prezente chiar și înainte de creșterea temperaturii corporale.

Erupții cutanate

Erupția cutanată tinde să apară la 12 sau 24 de ore după dispariția febrei și este similară cu erupția cauzată de rubeolă.

Aceasta este formată de obicei din pete sau umflături mici de culoare roșie sau rozalie, care apar cel mai des la nivelul abdomenului și al membrelor superioare și inferioare.

Erupția cutanată cauzată de Roseola Infantum nu provoacă senzație de mâncărime (prurit) și nici durere și poate fi prezentă pe corp de la câteva ore la câteva zile, în funcție de caz.

Semne și simptome adiționale

Pe lângă cele două simptome principale ale bolii, Roseola Infantum mai poate prezenta și alte schimbări cum ar fi:

  • Iritabilitate;
  • Diaree ușoară;
  • Scăderea poftei de mâncare;
  • Pleoape umflate;
  • Inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului.

Când să apelezi la servicii medicale

Chiar dacă Roseola Infantum este de obicei o boala ușoară, pot exista totuși complicații. Apelează la servicii medicale urgent dacă cel mic prezintă febră ridicată, dacă temperatura corpului nu scade după recomandările medicului sau dacă apar convulsii.

Alte situații care ar necesita atenția medicală a specialist includ: 

  • Erupție cutanată care nu arată semne de ameliorare după câteva zile;
  • Febră care persistă peste zilele menționate de doctor;
  • Dacă persoana infectată are un sistem imunitar slăbit, deoarece afecțiunea poate fi mult mai severă în acele circumstanțe.

Cum se poate răspândi Roseola Infantum

Fiind o afecțiune virală, Roseola Infantum se poate răspândi de la o persoană la alta prin saliva expectorată prin strănut, tuse sau simplă conversație, aceasta fiind contagioasă chiar și atunci când erupția cutanată nu este prezentă.

Pentru a reduce riscul de infectare se pot lua în considerare următoarele metode de prevenție:

  • Respectarea și practicarea unei igiene personale corespunzătoare, cum ar fi spălatul des pe mâini și folosirea dezinfectantelor;
  • Purtarea unei măști de protecție;
  • Evitarea contactului cu persoanele infectate.

Chiar dacă Roseola Infantum este o afecțiune foarte des întâlnită și de obicei ușoară, atât boala cât și simptomele ei nu ar trebui să fie ignorate, deoarece febra și erupțiile cutanate pot avea și alte cauze mult mai severe.

Dacă cel mic prezintă febră sau orice abatere de la normal atunci apelează cât mai rapid la un medic specialist pentru o determinare corectă a cauzei și a tratamentului corespunzător.