Cele mai delicioase moduri de a gati cartofii in bucataria franceza

Bucataria franceza este renumita pentru preparatele de lux, inovatiile in gastronomia moleculara si, in general, pentru excelenta in gatit. Cand ne gatim la chefii francezi, ni-i imaginam, deseori, pregatind melci, ficat gras de gasca sau rata, carne din animale crescute cu grija si alte ingrediente rafinate. Totusi, in universul gastronomic francez exista si ingrediente simple, care dau forma unor preparate delicioase, cum este cazul cartofului. Adus din America, acesta a devenit repede aliment de baza in dieta francezilor, mai ales, a celor din clasele de jos. Astazi, insa, se considera ca multe preparate traditionale sunt capodopere culinare, iar unele dintre acestea au in componenta cartofi. De aceea, te invitam sa descoperi cele mai gustoase moduri de a gati cartofii in bucataria franceza.

 

Gratin Dauphinois

In regiunea Dauphine din Franta, acest preparat era consumat, in special, de tarani, dar, in prezent, este savurat in toata tara. Ingredientele utilizate sunt cartofii feliati subtire, smantana si untul. Gratin Dauphinois se prepara intr-un vas de lut sau portelan, care se pune in cuptor. Se mananca simplu sau se asociaza cu preparate din peste sau carne. Reteta este veche de mai bine de doua sute de ani si nu s-a schimbat deloc de-a lungul timpului.

Tartiflette

Aceasta specialitate din Savoia este deosebit de indragita de turistii care ajung in aceasta regiune muntoasa. Se prepara din cartofi de marime medie, vin alb, branza Reblochon, ceapa, carne de porc afumata si smantana. Tartiflette se coace in cuptor pana cand branza se coloreaza si se topeste. Preparatul a fost creat cu doar 40 de ani in urma, pentru promovarea branzei de Reblochon, dar, a ajuns repede popular, inclusiv in tarile vecine, Italia si Elvetia. Tartiflette se consuma fierbinte, cu o salata verde, ca garnitura.

Aligot

Aligot este un preparat francez care incorporeaza piure de cartofi, branza topita, smantana si usturoi pisat. Rezultatul este o crema elastica, moale, similara celebrei fondue. Se crede ca aligot a fost inventata de calugari, acum 500 de ani. Aligot se serveste alaturi de carnati si carne de vitel, miel sau porc. Branza folosita in mod obisnuit este tomme, dar, aceasta poate fi inlocuita cu mozzarella sau cantal.

Hachis parmentier

Hachis parmentier este o mancare traditionala franceza care consta intr-un amestec de piure de cartofi si cartofi copti, carne tocata si sos lionez, copt la cuptor. Preparatul este asemanator unei placinte si este deosebit de apreciat. Denumirea sa vine de la celebrul inventator si nutritionist Antoine-Augustin Parmentier, care a creat multe retete cu cartofi.

Pate cu felii de cartofi

Aceasta reteta provine din regiunea Limousin. Consta din felii de cartofi care sunt asezate in straturi, alaturi de ceapa, usturoi, patrunjel, sare intr-un foitaj aerat. Pana la introducerea cartofului in zona, in locul acestora se folosea aluat de paine cu smantana. Se serveste ca atare sau ca garnitura, calda. Se potriveste cu un pahar de cidru sau de vin rosu. 

Pommes Anna

Pommes Anna este un preparat minimalist, care consta din cartofi feliati subtire si unt. Cartofii se aseaza in straturi, se ung cu unt, se gatesc pe foc, apoi se coc in cuptor. La momentul servirii, vasul de gatit se intoarce cu fata in jos, astfel ca partea de jos ajunge la suprafata. Pommes Anna se serveste, de obicei, ca garnitura, alaturi de preparate din carne. 

 

Gastronomia franceza ne surprinde mereu cu preparatele ei savuroase, care pun in valoare ingrediente diverse. Daca iti place mancarea frantuzeasca sau esti consumator inrait de cartofi, gasesti preparate delicioase si in orasele romanesti. De exemplu, sunt restaurante in Timisoara de unde poti comanda online specialitati care iti vor incanta gusturile.