Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții care se transmit de la o persoană la alta în timpul sexului vaginal, anal sau oral. Numărul infecțiilor cu transmitere sexuală este de ordinul milioanelor, la nivel mondial. Infecțiile nu prezintă simptome, de aceea pacientul nu își poate da seama cu ușurință când este infectat cu BTS.

Printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală se numără Human Papillomavirus (HPV), Chlamydia și Syphilis. În continuare vă prezentăm ce simptome apar în cazul acestor boli și cum se prezintă viața sexuală în cazul în care ați fost diagnosticat cu HPV.

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual va avea infecția cu virusul uman papilloma (HPV) la un moment dat. Este cea mai frecventă infecție și se poate contacta prin sex vaginal, anal sau oral. Milioane de oameni din întreaga lume au trecut prin această boală fără să știe, întrucât cele mai multe tipuri de HPV nu prezintă simptome.

Viața sexuală cu HPV este una riscantă deoarece trebuie luate în considerare complicațiile cancerigene ale acestei infecții (cea mai mare rată de incidență se manifestă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani).

Viața sexuală cu HPV poate fi fatală pentru unele femei. Acest boală cu transmitere sexuală cauzează cancerul de col uterin, a patra cea mai frecventă cauză de deces la persoanele de sex feminin. La nivel mondial s-a estimat un număr de 31.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Infecția cu HPV poate fi dezvoltată și de bărbați și poate apărea la nivel genital, dar și în apropierea zonei genitale.

Al doilea tip de boală cu transmitere sexuală este Chlamydia. Femeile și bărbații se pot infecta prin sex vaginal sau anal, dar există cazuri în care oamenii au contactat virusul și prin sex oral. În acest caz apar și simptome precum scurgeri neobișnuite din vagin sau penis. De asemenea, pot fi resimțite arsuri și dureri în timpul urinării.

Chlamydia este cauzată de anumite bacterii și se tratează cu antibiotice. Tratamentul trebuie urmat o perioadă de timp (medicul este cel în măsură să recomande perioada de timp și medicația), apoi cei doi parteneri ar urma să realizeze câteva teste pentru a se asigura că au scăpat de această infecție.

A treia cea mai comună infecție cu transmitere sexuală este Syphilis. Această boală se desfășoară în patru stadii: în primul apare o rană, apoi în al doilea rana se transformă într-o tăietură sau o umflătură excesivă. Tot în acest al doilea stadiu secundar se începe cu o erupție cutanată pe corp, urmată de răni în gură, vagin și anus. Simptomele dispar, de obicei, în cel de-al treilea stadiu, dar în același timp pot persista mai mulți ani sau pentru tot restul vieții.

Doar 15% dintre persoanele cu sifilis netratat vor dezvolta stadiul final. Atunci, boala provoacă leziuni ale organelor și nervilor și se poate ajunge chiar la probleme la nivelul creierului.

Sifilisul se poate trata prin administrarea de medicamente, la recomandarea medicului specialist. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât este mai benefic pentru că antibioticele își fac efectul mai rapid.