Cele mai interesante curiozități despre bucătăria chinezească

Bucătăria chinezească se află în topul celor mai ofertante culturi culinare din lume. Astfel, nu ar trebui să ne mire faptul că și românii au adoptat multe dintre preparatele pe care popoarele asiatice le preferă. Poți servi chiar și acasă astfel de delicii, iar cine vrea să comande mâncare chinezească în București o poate face prin intermediul aplicațiilor de food delivery. 

De altfel, nu doar aromele și ingredientele folosite în bucătăria celei mai mari țări de pe continentul asiatic sunt deosebite; întreaga lor cultură gastronomică este specială și cât se poate de interesantă. Iată, deci, câteva curiozități despre sfera culinară a chinezilor. 

Bucătăria chinezească, un mix eterogen 

Având în vedere dimensiunile impresionante ale țării, bucătăria chinezească nu are un specific anume. Mai precis, aici sunt evidențiate patru varietăți regionale din punct de vedere culinar, respectiv: 

  1. Școala nordică – în Pekin și în Honan
  2. Școala de coastă – în Shanghai și în Fukien 
  3. Școala continentală – în Yunnan 
  4. Școala sudică – în Guangdong

Astfel, în zona nordică, alimentul de bază al chinezilor este grâul și nu orezul, așa cum, probabil, te-ai fi așteptat. Aici, locuitorii consumă foarte frecvent pește și tăiței. 

La polul opus, întâlnim bucătăria tradițional chinezească ce a setat și preparatele specifice pe care le știm cu toții. În această arie sunt preferate mâncărurile ușoare, realizate din ingrediente proaspete. Pe de altă parte, în zona continentală a Chinei cele mai populare sunt mâncărurile condimentate și picante, în timp ce pe coastă se consumă cu preponderență pește, fructe de mare și supe. 

Potrivit unui studiu publicat în China, în 1983, în bucătăria acestei regiuni există mai mult de 60.000 de preparate distincte. 

Chinezii folosesc 45 de miliarde de bețișoare în fiecare an 

După cum probabil știi deja, chinezii utilizează frecvent bețișoarele din lemn pentru a mânca. Statisticile arată că ei folosesc aproximativ 45 de miliarde de bețișoare anual. Potrivit legendei, originea acestor accesorii de masă datează cu peste 5000 de ani în urmă. În plus, dacă iei masa alături de o familie din China, asigură-te că respecți câteva reguli de protocol în folosirea bețișoarelor:

  • Nu bate cu bețișoarele în bolul de mâncare. Acesta este un gest la care apelează deseori cerșetorii, pentru a atrage atenția. 
  • Nu înfige bețișoarele pe verticală în farfuria cu mâncare, deoarece acest gest este interpretat drept ofensator, fiind asociat cu un ritual care are loc la înmormântările din China. 
  • Chinezii nu consideră potrivită folosirea furculițelor și a cuțitelor la masă. Acesta este, de fapt, motivul pentru care ingredientele din preparatele lor sunt tăiate mărunt, suficient de mici pentru a fi servite dintr-o înghițitură!

Chiar dacă mâncărurile chinezești sunt foarte populare și în țara noastră, încă mai există lucruri care ar putea să te surprindă despre obiceiurile acestui popor asiatic.