Condiloamele acuminate anale

Generalitati.

Este o patologie din ce in ce mai des intalnita in practica proctologica, uneori avand simptome comune sau asociate cu boala hemoroidala. Cauza fiind o infectie cu virusurile papilomaumane (HPV), producand leziuni mici papilomatoase localizate in jurul tegumentelor perianale sau in interiorul canalului anal. La ora actuala se cunosc peste 100 de tulpini de papiloma virusuri, dintre care 40 de tulpini pot afecta zona ano-genitala, darcele mai des intalnite sunt tulpinele HPV-6 si HPV-11, producand infectii in peste 90% dintre cazuri. Infectia cu mai multe tulpini de HPV produce displazie celulara care poate conduce la diferite cancere ca de exemplu cancerul de col uterin la femei saucancerul ano-rectal sau de penis la barbati. Cercetarile efectuate au aratat ca doar doua tulpini sunt cel mai des implicate in patologia maligna si anume HPV-16 si HPV-18.

HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial, avando incidenta intre 9 -13 % din populatia globala infectata.  Pacientii cu varsta cuprinsa intre 20 și 39 de ani sunt cel mai frecvent afectati.  Exista mai multi factori de risc cunoscuti in aceasta patologie, prevalenta infectiei crescand odata cu cresterea numarului de parteneri sexuali, antecedente de infectii cu clamidia și gonoreea, fumatul, infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV).

Ca si fizio-patologie, HPV este un virus ADN dublu catenar care infecteaza in primul rand nucleul celulelor epiteliale scuamoase. Virusul ADN poate ramane intr-o faza latenta timp de cateva luni, rezultand o perioada de incubatie de la o luna pana la doi ani. Formarea in sine a condilomului acuminat vizibil macroscopic este in general intre 3 si 4 luni de la momentulinfectiei.La persoanele sanatoase, cu un raspuns imun eficient organismul poate opri replicarea virala si limitarea infectiei in timp, fara sa fie simptomatic pacientul. Cu toate acestea, infectia prelungita cu HPV creste riscul de a dezvolta transformari maligne.

Tratament.

Sunt mai multe optiuni de tratament la pacientii infectati care prezinta manifestari clinice, dar nu exista un protocol standardizat, astfel tratamentul se va adapta in fuctie de localizarea leziunilor, morfologie si preferintelepacientului. Terapia topica locala, crioterapia sau excizia chirurgicala sunt cele trei posibilitati de tratament in condiloamele acuminate.

Podofilina este tratamentul topic local, sub forma de solutie sau crema se aplica direct pe condiloame atunci cand leziunile sunt mici, producand citoliza si distructie tisulara, alte topice locale ar mai fi Imiquimod crema 5%, sinecatechins 15% unguent.

Crioterapia, probabil cea mai frecventa metoda de tratament, fiind accesibila, iefitina si se poate folosiinclusiv si la gravide, de obicei se efectueaza mai multe sedinte pentru a avea rezultate optime.

Excizia chiriurgicala a condiloamelor este indicata cand leziunile sunt multiple si de dimensiuni mai mari de 5 mm, sau in cazul in care trtatamentul topic local sau crioterapia nu au avut rezultate. De obicei exciziile se efectueaza cu aparatele de radiofrecventa, excizie chirurgicala cu bisturiu, sau terapie laser. Situatie aparte sunt condiloamele endoanale, unde necesita abord special transanal, asociat cuanestezie si tratament de excizie cu radiofrecventa sau laser terapie.

Uneori terapia condiloamelor acuminate anale poate fi o provocare pentru proctolog , necesitand mai multe proceduri si uneori tehnici combinate pentru a avea un succes optim. Cu toateca s-a efectuat un tratament corect si pacientul a respectat cu strictete indicatiile, de multe ori bolnavul revine cu recidive, astfel statistic s-a demonstrat ca rata de recidiva indiferent de tehnica folosita poate varia intre 20-30%. De aceea este foarte important ca medicul sa-i explice corect pacientului cauza leziunii, posibilitatea de transmitere, recidiva, complicatiile bolii, metode de preventie, efectuarea unor investigatii suplimentare pentru depistarea altor boli cu transmitere sexuala. In cazul in care exista recidive frecvente, pacientii sunt trimisi la un consult de Boli Infectioase in vederea efectuarii vaccinului. Pentru a avea un succes terapeutic in cazul infectiei cu HPV de multe ori este necesara o colaborare a unei echipe multidisciplinare.

Sanatatea ta este prioritatea noastra.

CLINICA PROVIVAMED–tratament hemoroizi cluj

Dr. Mironescu Vitalii