Covid-19: Cum putem preveni contaminarea cu virusul

Covid-19 este o afectiune cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2, un virus care se poate raspandi cu usurinta de la persoana la persoana prin picaturi de saliva expectorate fie prin stranut, fie prin tuse sau chiar prin simpla conversatie.

Chiar daca majoritatea persoanelor infectate isi revin fara a primi un tratament specific, exista insa numeroase cazuri cand afectiunea poate fi severa si chiar fatala, in special la persoanele care prezinta deja alte comorbiditati.

Daca in majoritatea cazurilor simptomele aparute pot include febra, tuse seaca si stare de oboseala, cazurile mai severe pot prezenta dispnee, durere in piept, temperatura mai mare de 38°C si stare de confuzie.

Avand in vedere tulpinile nou aparute de-a lungul timpului care pot infecta chiar si persoanele vaccinate, este important de retinut metodele de prevenire a infectarii cu noul coronavirus, asta deoarece prevenirea oricarei afectiuni este mult mai usor de realizat decat tratarea acesteia.

Pentru a oferi cat mai multe informatii cu privire la acest subiect, in continuarea acestui articol vom discuta despre prevenirea contaminarii cu coronavirus prin mentionarea recomandarilor oferite atat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii cat si de catre Ministerul Sanatatii.

4 metode de prevenire a contaminarii cu virusul SARS-CoV-2

Chiar daca virusul este raspandit cel mai des prin picaturi de saliva, Organizatia Mondiala a Sanatatii a mentionat ca infectarea se poate face si dupa intrarea in contact cu suprafete contaminate [1], motiv pentru care trebuie reamintite cateva metode de prevenire care au devenit mai putin utilizare sau chiar ignorate.

Respectarea regulilor de igiena personala

Conform Ministerului Sanatatii [2], trebuie respectate cu strictete regulile de igiena personala, cum ar fi:

  • Spalatul pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde dupa orice contact cu o suprafata potential contaminata;
  • Folosirea prosoapelor de hartie pentru a sterge mainile, atunci cand este posibil;
  • Evitarea atingerii nasului, a gurii si a ochilor cu mainile neigienizate;
  • Dezinfectarea frecventa a suprafetelor cu care au intrat in contact si alte persoane, atat acasa cat si la locul de munca.
  • Acoperirea gurii si a nasului cu un servetel de unica folosinta in cazul unui stranut sau tuse.

Pastrarea unei distante sigure fata de alte persoane

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii [3], este recomandata pastrarea unei distante de cel putin 1 metru fata de celelalte persoane pentru a reduce riscul de infectare cauzat de tuse, stranut sau conversatie, in special in spatiile inchise.

Pentru ca aceasta distanta este greu de realizat in anumite situatii, este recomandata evitarea grupurilor mari de persoane, fie ca este vorba de spectacole, concerte sau alte evenimente.

In cazul in care este necesara utilizarea transportului in comun, este recomandat ca pasagerii sa evite pozitiile care ii pun fata in fata cu celelalte persoane.

Folosirea mastii de protectie

Deoarece virusul se raspandeste cel mai des prin picaturile de saliva expulzate in timpul tusei sau stranutului, masca de protectie este necesara in orice imprejurare, in special in spatiile inchise cum ar fi magazine, benzinarii, mall-uri etc.

Pentru ca aceasta sa ofere cea mai buna protectie atat tie cat si celor din jur, masca trebuie sa acopere atat nasul cat si gura, fara a exista spatii intre ea si fata.

Manipularea mastii trebuie sa respecte recomandarile legate de igiena personala, aceasta fiind pusa pe fata doar dupa ce mainile au fost igienizate, urmand ca apoi mainile sa fie spalate dupa fiecare atingere a mastii, fie ca este vorba de ajustare, de inlaturare a mastii sau de depozitare.

Vaccinarea

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera vaccinarea ca inca o metoda de a gestiona boala Covid-19, alaturi de masurile principale de prevenire mentionate mai sus [4].

Conform unui studiu publicat in aprilie 2021 [5], vaccinarea cu Pfizer sau Moderna reduce infectarea cu 90%, in timp ce o singura doza poate oferi 80% protectie.

Referinte:

1.“Coronavirus Disease (COVID-19): How Is It Transmitted?” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-how-is-it-transmitted.

2.Recomandări Privind Conduita Socială Responsabilă În Prevenirea Răspândirii Coronavirus (COVID-19). Ministerul Sanatatii, www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/.

3.“Advice for the Public On Covid-19.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public.

4.“COVID-19 Vaccines Advice.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice.

5.Dyer, Owen. “Covid-19: Moderna and Pfizer Vaccines Prevent Infections as Well as SYMPTOMS, CDC Study Finds.” The BMJ, British Medical Journal Publishing Group, 1 Apr. 2021, www.bmj.com/content/373/bmj.n888.