Cum asortezi fotoliile și canapeaua din living

Asortarea mobilierului poate fi dificilă, deoarece trebuie să iei în considerare culorile, stilurile, țesăturile, iar toate aceste detalii pot fi confuze și copleșitoare. Este unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor se dau bătuți atunci când vine vorba despre găsirea combinației perfecte și sfârșesc prin a cumpăra un set prefabricat, cu canapea și fotolii standard. Chiar dacă și aceste seturi au rostul lor, oferind un anumit confort, este păcat să te limitezi doar la atât, având în vedere câte opțiuni ai disponibile și faptul că tot ce trebuie să faci este să apelezi la puțină imaginație.

Din păcate, nu există un algoritm standard pentru găsirea variantei perfecte, însă dacă vei ține cont de recomandările următoare, cu siguranță vei putea alege o combinație elegantă care îți oferi plus valoare și din punct de vedere estetic, nu doar funcțional. 

 

Atunci când mixezi canapeaua și fotoliile, nu uita că înălțimea și adâncimea scaunului trebuie să fie egale. Va trebui să potrivești mobilierul și din punct de vedere al stilului, al culorii, țesăturii și înălțimii spătarului, pentru a obține un aspect coeziv. Acest criteriu este actual indiferent dacă achiziționezi mobilier nou sau dacă ai o piesă cu adevărat specială, pe care o iubești și în jurul căreia vrei să construiești tot designul camerei tale. 

Atunci când alegi fotoliile și canapeaua, trebuie să acorzi atenție culorilor sau modelelor pe care acestea le au în comun. Dacă nu există elemente vizuale care să pară la fel, atunci caută în jurul camerei o culoare care să le unească. Aceasta va fi punctul de legătură, care se potrivește atât cu fotoliile dar și cu canapeaua. Poți găsi un perete roșu într-o pictură sau o perdea albastră cu nuanțe galbene. Cumpără perne care să conțină acest element comun și așează-le pe canapea și pe fotolii. O altă variantă este utilizarea cuverturilor sau păturilor, care nu trebuie să acopere mobilierul, ci doar să fie expuse elegant pe un braț. 

 

Piesele de mobilier trebuie să aibă (aproximativ) aceleași înălțimi și adâncimi. Cel mai bun mod de a combina fotoliile si canapeaua este să găsești modele care au o scară asemănătoare. Șezutul trebuie să fie la aceeași înălțime și la fel de adânc. În plus, înălțimea spătarului trebuie să fie similară. Dacă vei pune piese de mobilier unul lângă celălalt, va fi confortabil pentru persoanele care se așează pe ele, să poarte o conversație? 

 

Picioarele și mânerele canapelei și fotoliilor, precum și orice element neacoperit de țesătură, trebuie să aibă un aspect asemănător. Dacă au aceeași culoare, aceeași textură ori sunt confecționate din același material, acesta este un element de potrivire între piese. Dacă nu există acest tip de asemănarea, poți apela la câteva artificii, cum ar fi vopsirea elementelor respective ori înlocuirea lor cu unele identice pentru toate piesele de mobilier. Vei crea astfel un element de legătură, care va induce iluzia unui set bine definit. 

 

Găsește cel puțin alte două asemănări între piesele de mobilier. Dacă ai rezolvat astfel încât și înălțimea spătarului dar și adâncimea șezutului sunt similare, ești deja la jumătatea drumului în ceea ce privește asortarea fotoliilor cu canapeaua. Pentru a te asigura că ai făcut o alegere ideală, mai caută ca piesele să aibă cel puțin două dintre următoarele calități importante: 

  • Forma sau stil 
  • Culoare sau țesătură
  • Lățimea mânerelor

 

Evită asocierea unor fotolii minimaliste și delicate cu o canapea masivă și voluminoasă. Poate că uneori va funcționa combinarea unor piese cu dimensiuni potrivite unui apartament cu altele supradimensionate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, această combinație poate crea probleme vizuale, având în vedere diferențele de gabarit. Camera va părea dezechilibrată, iar scaunele vor părea deplasate și inutile pe lângă canapeaua pufoasă.