Cum îți protejezi ochii de lumina albastră

Lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale are efecte negative asupra ochilor. După o perioadă îndelungată petrecută în fața calculatorului, laptopului, telefonului sau televizorului, poți resimți o stare de oboseală și disconfort ocular. Iată cum te poate afecta lumina albastră și cum îți poți proteja vederea împotriva acesteia.

Efectele luminii albastre asupra vederii

Lumina albastră poate proveni atât din surse naturale, cât și de la dispozitivele digitale. Expunerea excesivă la acest tip de lumină cu lungimi de undă scurte este dăunătoare pentru vedere, deoarece ochiul uman are o capacitate mică de blocare a luminii albastre. Dacă trebuie să petreci multe ore în fața monitoarelor digitale, la job sau pentru anumite proiecte personale, poartă ochelari protecție ecran calculator, care au un filtru special.

Dacă te expui prea mult timp luminii albastre emise de ecranele calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor, smartphonurilor sau televizoarelor, poți manifesta anumite simptome deranjante:

  • Disconfort ocular – ochi iritați și uscați, senzație de presiune intraoculară, usturime sau lăcrimare excesivă;
  • Vedere neclară – dacă privești un timp îndelungat fix la ecran, ochii pot avea dificultăți de acomodare și obiectele apropiate sau îndepărtate par în ceață;
  • Degenerare maculară – pot fi afectate celulele sensibile la lumină din retină (strat al globului ocular, responsabil pentru transformarea razelor de lumină în impulsuri nervoase);
  • Dureri de cap – pot apărea din cauza forțării ochilor;
  • Tulburări de somn – expunerea de lungă durată la lumina emisă de ecranele digitale, în special pe timpul nopții, poate determina probleme precum insomnii sau somn neodihnitor.

Cum îți protejezi vederea de lumina dispozitivelor digitale

Pentru a evita sau a limita efectele negative ale luminii albastre emise de dispozitive (calculator, laptop, telefon, tabletă ș.a.), citește în continuare câteva recomandări care pot fi puse ușor în practică. 

  • Poartă ochelari de protecție

Ochelarii pentru calculator pot fi atât cu dioptrii, pentru a corecta viciile de refracție, cât și fără dioptrii, pentru persoanele fără dificultăți de vedere. Aceștia au un filtru de protecție împotriva luminii albastre. Mai exact, pe suprafața lentilei este aplicat un tratament care filtrează acest tip de lumină și oferă un grad protector ridicat. 

  • Aplică regula 20-20-20 

Dacă trebuie să stai mult timp în fața ecranelor digitale și te confrunți cu oboseală oculară sau disconfort, aplică regula 20-20-20. Pentru a relaxa ochiul, la fiecare 20 de minute de privit la monitor, ia o pauză de 20 de secunde în care să te uiți la un obiect aflat 20 de pași de tine. 

  • Ajustează distanța și unghiul ecranului

Menține o distanță de cel puțin 50-60 de centimetri față de calculator sau de telefon și poziționează-le astfel încât să privești către acestea ușor în jos, la un unghi de aproximativ 30°. În acest fel, poate fi mai ușor pentru ochi să se acomodeze. 

  • Modifică tonurile de lumină

De asemenea, poți aduce câteva modificări la setările dispozitivelor digitale. Optează pentru o lumină caldă sau pentru funcția de filtrare a luminii albastre, în special seara, înainte de somn. În plus, sunt disponibile anumite aplicații care să seteze automat o lumină plăcută și mai puțin intensă pe timpul nopții. 

  • Limitează timpul petrecut în fața dispozitivelor digitale

Atunci când este posibil, încearcă să limitezi expunerea la lumina albastră emisă de ecranele digitale. De exemplu, dacă lucrezi pe calculator sau pe laptop în timpul serviciului, nu utiliza telefonul în pauze.

La orice semn de disconfort ocular și dificultate de vedere, ar trebui să programezi un consult la medicul oftalmolog. Acesta îți poate prescrie ochelari pentru calculator sau anumite tratamente care să te ajute să diminuezi sau să elimini efectele negative ale expunerii îndelungate la lumina albastră.