Cum să devii un public speaker mai bun

Îți place să vorbești în public sau consideri acest eveniment o corvoadă? Indiferent de părerea ta despre acest subiect, există anumite situații în care nu poți evita să te adresezi unei mulțimi de oameni. De obicei, persoanele care au o problemă cu vorbitul în public se confruntă cu emoții mult prea mari sau nu se consideră destul de pregătite. Din fericire, există mai multe metode pe care le poți aplica pentru a deveni un public speaker mai bun. Citește rândurile următoare sau apelează direct la un public speaking coach, precum Andrei Dunuță

Încearcă să-ți înțelegi publicul 

De cele mai multe ori oamenii care te vor asculta sunt interesați să afle ceva de la tine. Cu alte cuvinte, miza mai mare este a lor, nu a ta. Ține minte că tu trebuie să vorbești pentru ei, nu pentru tine. Desigur, poți începe prin a oferi câteva detalii despre tine, dar 90% din discursul tău trebuie să le ofere informații despre ce vor ei să afle. Așdar, oferă-le ceva de valoare și pune la punct o prezentare care să plece de la nevoile lor, nu de la ale tale. 

Folosește un limbaj cât mai simplu 

Cu cât mesajul este mai simplu comunicat, cu atât publicul va înțelege mai bine ceea ce încerci să-i transmiți. Cei mai buni public speakeri, deși sunt extrem de bine pregătiți în diverse domenii, folosesc un limbaj nesofisticat și vorbesc în propoziții cât mai scurte. Mai ales dacă domeniul este unul complicat, cei care te ascultă nu vor dori să folosești expresii de specialitate. Folosește metafore și/sau comparații pentru a explica cele mai complexe concepte. 

Nu te grăbi 

Persoanele care nu sunt obișnuite cu vorbitul în public au tendința de a transforma discursul într-un maraton la finalul căruia parcă sunt lipsiți de vlagă. Vorbesc repede, uneori neinteligibil, iar ideile lor par să se piardă una în alta. La final sunt extenuați, iar publicul nu a înțeles nimic. Ca să nu repeți aceste greșeli, învață să te folosești din plin de pauze. Nu, nu vei plictisi public, ci îi vei oferi ocazia (inclusiv ție) de a se gândi la ceea ce tocmai ai spus. În plus, vei avea oportunitatea de a-ți trage răsuflarea. 

Nu te crampona de greșeli 

Toată lumea greșește. Da, mai ales în cadrul unui discurs. Diferența între vorbitorii buni și cei de ocazie se face prin modul în care aceștia se raportează la o greșeală. Dacă experții trec peste cu nonșalanță, cei din urmă se vor agita și cel mai probabil vor atrage și mai mult atenția asupra greșelii. De multe ori publicul nici măcar nu se prinde că ai făcut o greșeală, ei neavând acces la materialele tale. Apropo, nevoia de perfecțiune nu face casă bună cu vorbitul în public! 

Aceste sfaturi te vor ajuta să faci primii pași în lumea public speakingului, dar nu ezita să apelezi la experți dacă vrei ca într-o bună zi să te consideri un vorbitor în public de excepție!