Cum să faci investiții profitabile în fonduri mutuale

Te gândești să faci niște investiții, dar ți-e teamă că nu ai ce-ți trebuie pentru a deveni un investitor rapace, ca-n filmele americane? Să știi că investitorii nu sunt o categorie specială de oameni care pot fi întâlniți doar pe Wall Street. 

Orice persoană care își folosește banii economisiți pentru a achiziționa bunuri mobile sau imobile ori pentru a participa în fonduri de investiții sau portofolii private cu scopul de a obține profit în viitor este, de fapt, un investitor. Fiecare investitor are niște obiective personale și o anumită toleranță la risc, în funcție de care identifică investițiile optime pentru o strategie performantă. 

Cei care nu au nevoie de acces rapid la bani preferă să investească, de exemplu, în tablouri. Acești investitori trebuie să fie niște fini cunoscători de artă sau să ceară ajutorul unor experți pentru a estima corect atât valoarea tablourilor, cât și indicatorii și evoluția pieței. Cei care dispun de sume mai mari preferă să facă plasamente imobiliare, iar cei care au posibilitatea de a investi recurent niște sume de bani se orientează către fondurile mutuale. 

Ce este un fond mutual 

Un fond mutual este o entitate fără personalitate juridică, administrată de o societate specializată (SAI), ce atrage bani de la mai mulți investitori și îi plasează ulterior în instrumente financiare, cu scopul de a obține câștiguri. Acestea sunt, după o anumită perioadă de timp, împărțite în mod proporțional cu deținerile investitorilor. 

Cum să investești în fonduri mutuale

  • Chiar dacă nu ai nevoie de cunoștințe financiare, trebuie să te documentezi înainte să investești. Adresează-te unui administrator de fonduri pentru a obține clarificări acolo unde este necesar.

 

  • Stabilește-ți o sumă pe care să o poți economisi și investi în mod constant, pe termen lung. 

 

  • Apelează la un specialist și identifică tipologia de investitor căreia îi aparții, în funcție de toleranța ta la risc. Statistic vorbind, fondurile de investiții cu un grad mai mare de risc sunt mai performante decât cele cu un risc scăzut. Totuși, chiar dacă ești un investitor prudent, care preferă investițiile în instrumente financiare cu risc redus, tot vei fi în avantaj: acestea îți pot aduce câștiguri care acoperă rata inflației. 

„Din experiența noastră, evoluțiile randamentelor fondurilor cu cel mai mic grad de risc sunt de cele mai multe ori superioare dobânzilor bancare, fapt ce ar trebui să stimuleze apetitul pentru investiții”, declară Horia Gustă, Director General Certinvest.

  • Citește cu atenție prospectul de emisiune și informațiile cheie destinate investitorilor înainte de a investi într-un fond mutual. Aceste documente sunt puse la dispoziția publicului atât pe website-ul administratorului fondului, cât și la sediul acestuia. 

În final, încă un lucru important pe care trebuie să-l știi despre investiții: performanțele anterioare ale fondului în care vrei să investești nu sunt o garanție a realizărilor viitoare ale acestuia. Ține cont și de acest aspect când alegi fondul spre care vrei să-ți direcționezi economiile.