Cum să-ți dezvolți auto-disciplina

Disciplina înseamnă libertate.

Probabil, mulți nu vor fi de acord cu această afirmație, ori disciplina se poate identifica, mai degrabă, cu lipsa de libertate. Însă, Jim Rohn a spus: “Lipsa disciplinei duce inevitabil la eșec.”

Cum se manifestă lipsa de disciplină?

De exemplu, brusc nu mai ești interesat de un proiect pe care l-ai început. Sau, în loc să mergi la sport, tu șezi pe canapea și te uiți la televizor.

Cu siguranță, mulți oameni au o auto-disciplină slabă. Poate că unii nu pot să facă acum multe lucruri pe care și-ar dori să le facă (să cânte la un instrument muzical, de exemplu), pentru că nu au fost disciplinați la momentul potrivit.

Adevărul e că auto-disciplina poate fi dezvoltată. Aceasta poate fi dezvoltată la fel ca și masa musculară. Poate că rezultatele nu-și vor face apariția în prima lună de muncă, însă, pe parcurs, vei înregistra progrese mari, pe termen lung.

Lifeinfo.ro îți prezentă câteva elemente ale auto-disciplinei:

1. Auto-cunoașterea

Disciplina este abilitatea de a acționa în funcție de ceea ce crezi că e corect. Trebuie să identifici ce comportament reflectă cel mai bine obiectivele și valorile tale. Acest proces necesită multă introspecție, iar cel mai bun mod este de a efectua această autoanaliză este forma scrisă. Acordă-ți timp pentru a-ți scrie obiectivele, visurile și ambițiile.

2. Conștientizarea

Autodisciplina depinde de conștientizarea dintre ceea ce știi să faci și ceea ce nu știi să faci. Cheia este în identificarea și înțelegerea comportamentului tău nedisciplinat, lucru care-ți va oferi posibilitatea de a lua o decizie conformă cu obiectivele și valorile tale.

3. Angajamentul

Și..nu e suficient doar să-ți scrii obiectivele și valorile pe o foaie. Trebuie să îți asumi și angajamentul pentru îndeplinirea lor. Poți începe prin a lua o decizie conștientă că vei finaliza ceea ce ți-ai propus să faci. Totodată, acceptă recomandările persoanelor disciplinate care au experiență și au realizat multe lucruri bune în viața lor.

4. Curajul

Să știi că nu e nimic strașnic în a-ți stabili sarcini complicate. Vrei o carieră de succes? Prin auto-disciplină o poți obține! Găsește în tine curajul de a face față oricăror provocări și dificultăți. Vei vedea că, de îndată ce vei începe să înregistrezi mici progrese, încrederea și curajul tău vor crește, iar după ele va și crește auto-disciplina.

5. Dialogul intern

Să dialoghezi cu tine însuți poate fi un lucru bun. Când dai de greutăți, vorbește cu tine însuți, încurajează-te și fii zen. Dialogul intern îți va da posibilitatea de a-ți reaminti de obiectivele tale, de a prinde curaj, de a-ți consolida angajamentul și de a te ajuta să-ți cunoști provocările.

Mult succes!