Cum să-ți formezi stilul vestimentar

Ca să-ți formezi stilul vestimentar propriu trebuie să ții cont în primul rând de ceea ce faci în mod constant, de activitățile tale. Gândește-te unde mergi, ce îți place să faci și la locurile pe care le frecventezi, pentru că aceste aspecte te definesc.

Creează-ți stilul vestimentar în funcție de personalitatea ta, dar ține cont și de principalele curente din modă. Orice designer se joacă cu anumite stiluri și le reinterpretează pentru a-și defini expresia caracteristică, dar există câteva curente generale recunoscute cu ușurință:

Stilul clasic

Stilul clasic e definit de liniile fluide, drepte, care nu se demodează ușor și care complimentează orice siluetă. E vorba de fustele sau pantalonii cu linii drepte, taioarele cu croiala din linii simple și ținutele elegante, în general din materiale naturale, organice, precum bumbacul, lâna, jerseul, inul, completate sau accesorizate cu pălării, fulare, eșarfe din culori delicate, uni, neutre. 

Dacă vrei să abordezi acest stil, nu încerca să faci totul „ca la carte”.  Din teama de a nu da greș riști să porți doar piese simple, care nu te reprezintă. Poți da o notă personală ținutei, fie printr-un accesoriu sic, o bijuterie care să completeze în mod fericit ținuta sau o pălărie care să te scoată din anonimat. Nu uita, Coco Chanel este vestită pentru taioarele care îi poartă numele, iar o ținută clasică formată din pantalon și o cămașă albă nu are nevoie decât de pălăria potrivită pentru a atrage toate privirile pe stradă!

Stilul romantic 

Stilul romantic este potrivit persoanelor cu multă poftă de viață și care caută să se exprime liber, îndrăzneț. Dacă ești adepta acestui gen, cu siguranță ai deja în garderobă multe rochii sau bluze cu volane, jabouri, dantele din culori pale, liniștitoare sau vii, saturate și țesături ușoare (mătase, vâscoză) sau din materiale care conferă volum. 

Dacă ți-ai completat garderoba cu fuste lungi, pantaloni largi, colorați și multe bijuterii tribale, etnice, aduse din călătoriile tale exotice, înseamnă că ești adepta unui stil boho-chic, pe care îl poți adapta ușor și ”junglei” urbane. Mari case de modă au ales să readucă în atenție elemente din tradiția și cultura unor popoare prin stilizarea și recrearea lor într-un stil modern, actual și specific.

Stilul sport

Dacă ești o persoană energică, mereu în mișcare și vrei să combini un stil lejer, ce permite multă libertate de mișcare cu rafinamentul în ținuta de zi cu zi, alege piese care să îmbine aceste caracteristici. Designerul japonez Yoji Yamamoto este faimos datorită colaborărilor brandului său de fashion cu brandurile sportive, iar linia Y3 care îmbină funcționalitatea specifică sportului cu eleganța i-a crescut notorietatea în domeniu.

Deși acestea sunt linii generale, ele nu trebuie urmate cu rigiditate. Dacă ții cont de aceste direcții, îți va fi cu atât mai ușor să îți definești și să îți formezi un stil vestimentar propriu și să găsești vocea personală în toate aceste tendințe. Exprimă-te!