Cum te asiguri că bebelușul tău crește sănătos?

Începând cu momentul fericit al aflării veștii că urmează să fii mamă, întreaga ta atenție se concentrează asupra bebelușului și asupra modurilor prin care îi poți oferi un mediu cât mai sigur și sănătos în care să crească. Iată care sunt cele mai importante aspecte de care este bine să ții cont pe parcursul sarcinii.

Ai grijă de sănătatea ta

Pe parcursul sarcinii și alăptării, starea de sănătate a mamei are un impact direct asupra sănătății copilului. Din acest motiv este esențial să te preocupi atât de sănătatea organismului tău, cât și de sănătatea psihicului. Ia-ți precauțiile necesare și păstrează o igienă corespunzătoare pentru a evita apariția unor infecții care pot avea un impact negativ asupra copilului.

Mergi la controale periodice

Cea mai bună metodă pentru a te asigura că bebelușul tău se dezvoltă corespunzător este să efectuezi controalele medicale periodice la medicul ginecolog. Acesta va urmări evoluția bebelușului prin efectuarea unei investigații imagistice numite ecografie. În plus, medicul îți poate recomanda efectuarea unor analize medicale prin care să verifice starea ta de sănătate.

Mănâncă sănătos

Adoptă o dietă echilibrată și variată pentru a-i furniza micuțului toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. 

  • Încearcă să consumi cât mai multe fructe și legume pentru a-ți asigura un aport suficient de vitamine și minerale. 
  • Include surse de proteine (carne, ouă, leguminoase, brânză) la fiecare masă pentru a susține procesul de creștere a bebelușului tău. 
  • Optează pentru alimente pe bază de cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, fulgi de ovăz, orez brun) care îți vor aduce un aport important de fibre – nutrienți esențiali pentru asigurarea unui tranzit intestinal corespunzător. 
  • Limitează consumul de cafea la maximum 200 mg de cafeină pe zi. 
  • Evită alimentele procesate de tip fast-food și alimentele nepasteurizate sau crude (laptele crud, brânza Brie, feta, Camembert, carnea crudă sau gătită prea puțin).

Nu consuma alcool

Alcoolul trece bariera placentară și ajunge la bebeluș având efecte nocive asupra dezvoltării sale. Nicio cantitate de alcool nu este considerată acceptabilă în sarcină. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate conduce la avort, la nașterea unui copil mort sau la apariția unor dizabilități fizice, comportamentale sau intelectuale.

Menține o greutate sănătoasă

Supraponderalitatea și obezitatea în timpul sarcinii sunt legate de apariția unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mama (diabet gestațional, hipertensiune arterială), cât și copilul (naștere prematură, defecte congenitale). Îndemnul „trebuie să mănânci cât pentru doi” nu este decât un mit. Apelează la un dietetician pentru a te asigura că ai o dietă sănătoasă și o greutate corespunzătoare.

Sănătatea bebelușului tău depinde în principal de starea ta de sănătate, așadar nu ezita să soliciți toate informațiile de care ai nevoie atât medicului tău ginecolog, cât și farmaciștilor Catena. Farmacistii Catena stiu cum sa te ajute!