De ce să ai mereu la tine un dezinfectant de mâini

Fără îndoială, dezinfectantul de mâini a fost produsul de igienă al anului 2020, an în care s-a înregistrat un consum fără precedent, pe plan mondial. Motivul îl știm cu toții: pandemia care ne-a dat viețile peste cap. În plină expansiune a coronavirusului, masca de protecție și dezinfectantul de mâini au fost declarate principalele instrumente de prevenire a infecțiilor.

Între timp, situația epidemiologică s-a îmbunătățit considerabil, au apărut și mai multe vaccinuri, însă, utilitatea soluțiilor dezinfectante pentru mâini rămâne de necontestat. În cele ce urmează, îți oferim câteva argumente pentru a continua să porți permanent la tine un flacon cu dezinfectant pentru mâini.

Te protejează mai mult timp decât apa și săpunul

Soluțiile dezinfectante pentru mâini sunt realizate pe bază de alcool, substanță care are calitatea de a distruge germenii și, totodată, de a proteja pielea mai mult timp. Aceleași calități le regăsim și la săpun, numai că, în acest caz, capacitatea de a distruge absolut toți microbii și protecția antibacteriană oferită după spălare sunt mai reduse. Pentru a maximiza efectul, este recomandat să aplici dezinfectant după ce te-ai spălat bine pe mâini în prealabil, cu apă și săpun. Acesta este și explicația pentru faptul că găsim dispensere pentru dezinfectant instalate la grupurile sanitare.

Previne apariția mai multor infecții

Dezinfectantul pentru mâini exista și înainte de pandemie, însă, nu era folosit la scară atât de largă. Astfel, deși mulți l-au perceput ca pe un mijloc de protecție împotriva Covid-19, el este eficient în prevenirea multor altor probleme cauzate de microbi. Prezenți peste tot, aceștia pot ajunge în organism prin simpla atingere a unor suprafețe contaminate, fiind, apoi, suficient să ducem mâna la gură sau la nas. Facem inconștient acest gest de zeci sau sute de ori pe zi astfel că folosirea dezinfectantului pentru mâini ne poate scuti de multe probleme. Simpla atingere a unui buton de lift, a unei balustrade, unei clanțe sau mâner de sertar, atins de alte zeci de persoane, poate fi sursa unor infecții provocate de bacteriile și virusurile prezente pe acele suprafețe. De aceea, este bine să ai mereu la îndemână un flacon cu dezinfectant, pentru a-ți putea curăța mâinile ori de câte ori atingi o astfel de suprafață.

Îi protejezi pe cei din jurul tău

Termenul de „asimptomatic” a fost, de asemenea, intens folosit în anul pandemiei. El face referire la o persoană infectată cu noul coronavirus, dar, care nu manifestă simptome specifice bolii Covid-19. Conotația termenului este mai largă, incluzând și alți purtători de agenți patogeni care nu sunt conștienți de acest lucru, pentru că nu au simptome de boală. Un astfel de „asimptomatic” poți fi și tu, transmițând fără să știi, virusul cu care te-ai „căptușit”, și care poate fi SARSCoV 2 sau oricare altul. Chiar dacă tu nu resimți în nici un fel infecția virală și te vei vindeca fără să știi că ai fost bolnav, cei care iau virusul de la tine s-ar putea să fie mai puțin norocoși. Fie că au o constituție mai firavă, fie că suferă de boli cronice, infecția le poate face mult rău și sigur nu ți-ai dori acest lucru. Pentru a evita o astfel de situație, este indicat să folosești frecvent dezinfectantul de mâini, pentru că, astfel, germenii pe care îi poți transmite atingând diverse suprafețe sau dând mâna cu cineva sunt distruși. Dezinfectantul va avea eficiență maximă dacă îl aplici întotdeauna pe mâinile curate. Ai grijă ca soluția să acopere întreaga suprafață, inclusiv dosul palmelor și zonele dintre degete. Freacă mâinile una de alta până gelul intră complet în piele.

Dacă e să alegi între gelul dezinfectant sau dezinfectantul lichid, specialiștii recomandă prima variantă. Aceștia spun că gelul se întinde mai ușor pe mâini și are o densitate mai mare, permițând astfel alcoolului să stea mai mult pe suprafața pielii, ceea ce înseamnă o protecție prelungită.