Dieta de post: ce opțiuni culinare avem în timpul postului

Atunci când sărbătorile aproape că ne bat la ușă, cu toții ne gândim să ținem post, din motive mai mult sau mai puțin religioase. Pentru unele persoane această perioadă oferă beneficii sufletești, în timp ce pentru alți oameni este un prilej bun de detoxifiere. Indiferent de situație, din punct de vedere nutrițional trebuie să avem grijă cum combinăm alimentele astfel încât meniul să fie diversificat și să ne mențină sănătatea la cote maxime. Iată ce opțiuni culinare putem aborda în timpul postului pentru a urma o alimentație corectă:

Fructe și legume

În mod sigur, cele mai recomandate alimente în perioada postului sunt fructele și legumele. Aceste se pot consuma ca atare, dar și în diferite preparate culinare. Sunt foarte indicate deoarece reprezintă o sursă importantă de proteine, minerale, vitamine și fibre, așa că nu trebuie să-ți lipsească sub nicio formă din regimul alimentar. Ca să nu duci lipsa cărnii, înlocuiește-o cu ciuperci deoarece aceste legume sunt considerate cel mai sănătos substitut pentru proteina animală. Consumă totodată și legume cu frunze verzi pentru că sunt o extraordinară sursă de antioxidanți, dar și fructe care să-ți ofere sațietate și să te ferească de tentațiile dulci.

Cereale integrale

Pe parcursul postului ai în continuare nevoie de carbohidrați, așa că nu renunța la cereale. Comandă de la Pizza Florina un preparat vegetarian, iar astfel obții o combinație perfectă între carbohidrații care îți oferă energie și legumele sănătoase.

Ia în considerare preparatele pe bază de muesli, dar și semințele de in, susan, mei, cânepă, chia sau germeni de grâu pentru că îți vor oferi fibre solubile și insolubile necesare în menținerea digestiei ori a unui sistem nervos sănătos. Semințele completează perfect dieta din timpul postului întrucât au un conținut ridicat de vitamina E, conțin o cantitate mare de proteine și ajută la detoxifiere.

Leguminoase

Mazăre, fasole boabe, năut, linte sau quinoa – toate pot fi de ajutor atunci când ții post. Aceste pot fi gătite în foarte multe moduri diferite, păstrându-și intacte vitaminele și minerale pe care le oferă organismului. Leguminoasele mențin glicemia în limite normale pentru o perioadă lungă de timp, așa că sunt excelente dacă urmezi o perioadă de post pentru a pierde din greutate.

Preparate din soia

Soia conține grăsimi nesaturate care ajută la reglarea nivelului de colesterol și protejarea sănătății cardiovasculare. Acest aliment este ideal pentru cei cu intoleranță la lactoză pentru că oferă toate beneficiile laptelui, de aceea e recomandat și în post, când renunți la produsele animale. Ai la dispoziție lapte de soia, iaurt, brânză tofu, germeni de soia, făină, granule și boabe, prin urmare preparatele tale culinare vor fi extrem de diversificate.

Produse oleaginoase

Pentru păstrarea senzației de sațietate consumă și oleaginoase crude, precum nuci, fistic, caju, alune ori migdale. Acestea sunt bogate în minerale și fibre, așa că sunt numai bune pentru perioada de post.