Dieta low carb: 4 reguli de urmat

Carbohidrații reprezintă una dintre cele trei categorii de alimente de care corpul are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Celelalte două sunt proteinele și grăsimile. Rolul carbohidraților este de a furniza organismului energie. Acesta îi procesează imediat sau, dacă sunt în exces, îi stochează ca rezervă, sub formă de grăsime. Dieta low carb presupune limitarea consumului de carbohidrați, astfel încât corpul să nu mai depoziteze grăsime pentru uz ulterior. În plus, o astfel de alimentație are ca efect consumarea depunerilor de grăsime existente. Limitarea carbohidraților nu este, însă, un demers ușor, atât din punct de vedere al adaptării corpului la noul comportament alimentar, cât și în ce privește organizarea meniului zilnic. De aceea, trebuie să cunoști cele 4 reguli fără de care nu poți urma o dietă low carb.

 

1. Învață care sunt alimentele cu puțini carbohidrați

Extindeți aria de posibilități dietetice prin căutarea permanentă a noi alimente sărace în carbohidrați. Este de preferat ca acestea să fie produse bio law carb sau din surse cât mai naturale. Cele mai consumate sunt:

  • carnea slabă: pieptul de pui sau curcan, vrăbioara de porc sau de vită;
  • peștele;
  • ouăle;
  • legumele verzi cu frunze;
  • cruciferele: varza, broccoli și conopida;
  • nucile și semințele;
  • uleiurile presate la rece (de măsline și rapiță);
  • unele fructe: merele, afinele și căpșunile;
  • lactate neîndulcite, ca laptele integral sau iaurtul grecesc.

 

2. Alege carbohidrați complecși

Carbohidrați pot fi simpli sau complecși. În prima categorie intră zahărul, inclusiv cel din fructe, și făina. Totuși, nu trebuie să eviți fructele, pentru că acestea sunt bogate în vitamine și alți nutrienți cu rol benefic. Totuși, încearcă să consumi carbohidrați complecși, care sunt mai sănătoși și sățioși. Aceștia se găsesc în:

  • fasole;
  • cereale integrale;
  • banane și alte fructe bogate în fibre;

 

3. Fă-ți un plan al dietei

Persoanele care adoptă o alimentație low carb fără să se pregătească înainte renunță, deseori, după doar câteva zile. Fără o planificare a meselor și a meniului, este dificil să ții dieta și să nu te abați spre mâncarea bogată în carbohidrați. Realizează un plan pe toată săptămâna cu alimentele pe care le vei consuma la fiecare masă, inclusiv gustări. Ține cont de caloriile fiecăreia și de celelalte calități nutriționale, ca să eviți un eventual dezechilibru alimentar.

4. Ține cont de potențialele riscuri alte dietei low carb

Dieta low carb nu trebuie ținută pe o perioadă prea lungă. Discută cu un medic înainte de a o adopta și conștientizează riscurile pe care le aduce o astfel de alimentație. Pe termen scurt, poți experimenta probleme digestive, lipsă de energie și dureri de cap. Pe termen lung, lipsa carbohidraților poate duce la deficiențe nutriționale și scăderea densității osoase.

 

Dieta low carb te poate ajuta să slăbești, însă, este nevoie de disciplină și cunoașterea implicațiilor acestui comportament alimentar. Dacă vrei să ții o astfel de dietă, ține cont de cele 4 reguli pe care ți le-am prezentat.