Edentația sau pierderea dinților: posibilități de tratament și ce presupune fiecare

Starea patologică asociată cu pierderea unuia sau mai multor dinți de pe arcadă se numește edentație. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, în funcție de localizare și de întindere, iar pentru tratarea ei, metoda este instalarea unei lucrări protetice.

Însă, lucrările protetice sunt, la rândul lor, de mai multe tipuri, ce servesc restaurării, în funcție de caz:

Edentația totală sau pierderea tuturor dinților

Când arcada dentară este în totalitate lipsită de dinți, edentația este una totală. În această situație, punțile dentare nu sunt posibile decât atunci când vizează un implant dentar. Pe lângă implantologie, în această situație, mai există și posibilitatea instalării unei lucrări fixe. Tratamentul de implantologie este de durată, poate impune procedee suplimentare, cum ar fi adiția de os și implică o perioadă mai lungă de vindecare. În plus, ulterior, medicul stomatolog îți poate recomanda să porți o gutiera dentara specială, pentru a proteja lucrarea. Rezultatele sunt, însă, uimitoare – vei putea consuma din nou toate alimentele care îți plac, iar zâmbetul tău va fi unul sănătos și strălucitor.

Edentația parțială

Edentația parțială este, după cum sugerează numele, pierderea parțială a dinților. În funcție de poziție și întindere, edentația parțială se clasifică în mai multe clase:

  • biterminală sau clasa 1 Kennedy – lipsa dinților din spate în ambele părți ale arcadei, greu tratabilă prin punți dentare, se remediază de regulă prin lucrări fixe, proteze mobilizabile sheletate sau implanturi;
  • parțială clasa 2 Kennedy – în cele mai multe cazuri, medicul stomatolog recomandă lucrările de implantologie, deoarece punțile și protezele sunt mai dificil de conceput;
  • intercalată posterioară sau clasa 3 Kennedy – dinții care lipsesc sunt situați în zona posterioară a arcadei, cu breșă edentată mărginită pe ambele părți de dinți, situație în care se recomandă instalarea unor punți fixe pe dinții naturali, lucrări fixe sau pe implanturi, dar și proteze mobilizabile scheletate, atunci când lipsa acoperă o întindere mai mare;
  • intercalată anterioară sau clasa 4 Kennedy – se manifestă prin pierderea dinților din partea anterioară a arcadei (incisibii) și se poate trata cu succes prin punți dentare cu lucrări din zirconiu sau ceramice, dar și prin implant, deși, în anumite situații, se poate indica folosirea unor proteze mobilizabile scheletate.

Edentația poate fi și din clase combinate. În astfel de situații, medicul tău stomatolog îți va recomanda cea mai bună soluție pentru a remedia problema și pentru a-ți recăpăta dantura.

Pe lângă aspectul inestetic, edentația poate avea o serie de consecințe care afectează starea generală de sănătate. Din cauză că afectează masticația, poate duce chiar și la diferite tipuri de anemii sau o nutriție necorespunzătoare, care afectează sistemul imunitar, și funcțiile organismului. De aceea, trebuie tratată încă de la primele semne, pentru a împiedica întinderea breșelor și pentru remedierea promptă a situației.