Imunitatea de la A la Z – Cinci obiceiuri care îţi susţin sistemul imunitar

Cu toţii ne dorim un sistem imunitar solid, care să ne asigure rezistenţă în faţa agenţilor patogeni, astfel că vom încerca să descoperim cele mai eficiente metode prin care putem interveni în vederea dobândirii unei imunităţi bune.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar reprezintă un cumul de mecanisme de apărare pe care organismul uman le foloseşte pentru a ţine la distanţă bacteriile, virusurile, paraziţii şi toxinele. Cu toţii moştenim un bagaj genetic răspunzător de calitatea sistemului imunitar, însă pe parcursul vieţii, imunitatea noastră va fi influenţată de o serie de factori. Astfel, o alimentaţie dezechilibrată, lipsa nutrienţilor, deshidratarea, lipsa mişcării, afecţiunile netratate, efectele negative ale  stresului, toate pot influenţa rezistenţa sistemului imunitar şi ne pot expune în faţa bolilor. Pentru a veni în spijinul organismului nostru, vom încerca să adoptăm cele mai bune metode prin care ne putem întări şi fortifica sistemul imunitar.

Controalele  medicale şi suplimentele alimentare

Este foarte important să ne cunoaştem corpul şi să-i luăm în seamă toate  semnalele de alarmă. Ori de câte ori parcurgem contexte neplăcute, precum  răcelile frecvente, pierderea nejustificată în greutate, somnolenţa, oboseala, lipsa capacităţii  de concentrare sau o frecvenţă crescută a episoadelor medicale în care parcurgem afecţiuni, este indicat să ne adresăm medicului şi să efectuăm un set de analize, destinat depistării eventualelor deficite cu care ne confruntăm, şi urmării  unei scheme de  tratament pe bază de suplimente. De mare ajutor în reechilibrarea organismului va fi vitamina C 1000mg unul dintre cei mai puternici aliaţi în procesul de  întărire a  sistemului imunitar.

Alimentaţia echilibrată

Foarte importantă în susţinerea sistemului imunitar, este alimentaţia. Un meniu bogat în fructe şi legume proaspete, carne slabă, cereale integrale, lactate şi ouă, va furniza organismului tot necesarul de vitamine şi minerale, proteine şi carbohidraţi. Pe lângă o alimentaţie echilibrată, un aport suplimentar de acid ascorbic va contribui  semnificativ la creşterea capacităţii organismului de a absorbi cantitatea de fier necesară unei bune funcţionări, în acelaşi timp susţinând producerea celulelor albe, al căror rol este foarte important  în lupta cu infecţiile.

Hidratarea

Un organism deshidratat se va confrunta cu probleme pe foarte  multe paliere, unul dintre acestea fiind deteriorarea sistemului imunitar. Astfel, în susţinerea unei bune imunităţi, se va viza o hidratare normală, un minim de 2 litri de apă pe zi fiind necesarul unui organism matur.

Stilul de viaţă şi mişcarea

Atunci când dorim să ne susţinem sistemul imunitar şi să ne asigurăm o stare de sănătate optimă, este foarte important să ne evaluăm stilul de viaţă şi să adoptăm o serie de modificări. Astfel, vom acorda o atenţie specială  odihnei şi orelor de somn, încercând să adormim în fiecare seară la aceeaşi oră, dar  şi să dormim un număr suficient de ore.  Vom evita consumul de alcool, tutunul şi  consumul excesiv de zahăr. Vom încerca să petrecem cât mai mult timp în aer liber, expunerea la lumina naturală şi calitatea aerului pe care îl respirăm,  fiind esenţiale în susţinerea şi întărirea sistemului imunitar. Vom încerca să facem mişcare, fie adoptând programe organizate de sport, fie limitându-se la plimbările lungi în natură.

Detoxifierea

Un rol esenţial în menţinerea echilibrului organismului, revine eliminării toxinelor care acţionează negativ asupra activităţii organice. Urmând regulat cure de detoxifiere şi adoptând un stil de viaţă echilibrat, oferim organismului nostru şansa de a-şi întări sistemul imunitar, eliminând toate elementele nocive care pot încetini mecanismele de apărare.