Înființare ferma viticola: 5 sfaturi pentru antreprenorii începători

Fermele viticole sunt adesea o idee bună de investiție și demarare a unei afaceri, deoarece țara noastră este cunoscută pentru potențialul pe care îl are în ceea ce privește producția de vin. Dacă ești la început de drum și ești în căutare de idei care să te ajute să prosperi, iată ce ar trebui să știi despre înființarea unei ferme viticole.

Va fi nevoie să investești în utilaje de producție

Dacă te gândești să demarezi o afacere în domeniul viticulturii, atunci va trebui să ai în vedere faptul că cele mai multe dintre procesele de producție moderne sunt automatizate, spre deosebire de anii precedenți. Vei avea nevoie de zdrobitori de struguri cu desciorchinator, de teascuri și de butoaie în care să stochezi produsul finit. Va trebui să ai în vedere faptul că aceste produse nu vor putea fi cumpărate la mâna a doua, ci va trebui să le cumperi din magazine de specialitate, pentru a avea control deplin asupra condițiilor de igienă. Vei găsi însă oferte de preț suficient de bune, mai ales dacă faci o estimare corectă a necesarului de produse, raportat la producția pe care o aproximezi.

Solicită finanțare pentru proiectul tău viticol

În general finanțările și fondurile de susținere a afacerilor se axează foarte mult pe zona de producție și pe activități agricole, drept pentru care ar trebui să încerci să aplici pentru a primi un ajutor în vederea demarării afacerii. Fiind mare parte din bani nerambursabili, s-ar putea să îți prindă bine acest mic ajutor, pe care să îl poți investi tocmai în utilaje și produse necesare desfășurării activității tale în cele mai bune condiții.

Solicită așadar ajutor de la consultanți sau documentează-te despre finanțările disponibile și aplică la cere pe care le consideri relevante pentru afacerea ta.

Fermele viticole atrag investitori

În funcție de zona în care se plantează via, de spațiile de producție și de soiul strugurilor, pot rezulta tipuri de vinuri foarte apreciate de către cunoscători. România este foarte cunoscută și apreciată pentru nenumăratele tipuri de vinuri pe care le produce iar pentru că există cerere cu siguranță este sprijinită și oferta. Poți atrage investitori spre afacerea ta dacă te promovezi foarte bine și dacă pui la punct un plan de afaceri cu toate detaliile și estimările financiare. Cu siguranță vei găsi suport și finanțare, iar acest lucru te poate ajuta să evoluezi și să îți desfășori activitatea în cele mai bune condiții. 

Investește în sisteme de protecție a viței de vie

Vița de vie are nevoie de mult ajutor pentru a crește, pentru a se dezvolta și pentru a rodi așa cum trebuie. De la șpalieri și garduri sau acade de susținere la substanțe folosite pentru curățarea terenului și a plantei de dăunători, fiecare dintre aceste aspecte sunt deosebit de importante pentru afacerea ta. Va trebui să investești în mod constant în aceste produse pentru că pe măsură ce vița de vie va crește și se va dezvolta, același lucru se va întâmpla și cu afacerea ta. 

Investește în terenuri productive și în sisteme de irigare

Vița de vie este iubitoare de soare, însă ea are nevoie deopotrivă și de ploaie. Pentru acele momente când ploaia lipsește va fi nevoie să investești în sisteme de irigare performante. De asemenea va trebui să cumperi fertilizanți, pentru că substanțele nutritive din sol sunt consumate treptat de către culturile de viță de vie.

 

Demararea unei afaceri viticole și a unei ferme viticole presupune investiții mari la început însă cu siguranță roadele te pot determina să lucrezi mult și dedicat  pentru visul tău, deoarece el se poate transforma în posibilități nebănuite de dezvoltare.