Informatii de baza despre certificat energetic. Ce trebuie sa stii daca esti proprietar?

Daca detii un imobil si vrei sa il instrainezi, s-ar putea sa te lovesti de cateva actiuni birocratice, unele mai complicate, altele mai simple. Printre cele mai simple se numara obtinerea certificatului energetic.

Acest document despre care s-au scris extrem de multe lucruri in mediul online, este unul dintre actele simple si importante ale cladirii, deoarece reuseste sa ofere transparenta si informatii extrem de importante.

Cum o multime de informatii din mediul online sunt fie mult prea stufoase si inutile, fie prea vagi, am incercat sa raspundem la cele mai uzuale intrebari despre certificatul energetic si sa lamurim lucrurile de baza.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul de performanta energetica este un document fara de care nicio tranzactie imobiliara nu poate sa fie facuta in mod legal. De fapt, exista o serie de mici exceptii (ce vizeaza lacasele de cult, monumentele istorice sau cladirile independente mai mici de 50 de metri patrati), insa in general atunci cand vine vorba despre o tranzactie a unui imobil folosit de oameni, certificatul energetic este obligatoriu.

In certificatul energetic exista mai multe informatii utile, insa cea mai importanta este legata de introducerea cladirii intr-o clasa de eficienta energetica de la A la G. Cladirile introduse in clasa A sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, in timp ce cladirile din clasa G sunt cele mai ineficiente. In Romania, majoritatea cladirilor fac parte din clasa de eficienta energetica C.

Cine poate sa elibereze un certificat energetic?

Exista oameni specializati, atestati in conditiile legii pentru acest lucru, iar specializarea lor este de auditor energetic.

Auditorii de gradul I pot sa realizeze acest document pentru toate tipurile de imobile. In cazul caselor si a apartamentelor, auditorii de gradul II au dreptul legal sa intocmeasca acest act.

Cat costa certificatul energetic?

Multi oameni se sperie de obligativitatea cerficatului energetic, crezand ca are un cost foarte mare. Din fericire, preturile se invart in jurul sumei de doar 130 de lei pentru garsoniere si cresc putin pentru mai multe camere. Daca este vorba doar despre o locuinta, costul nu depaseste cu mult 200 de lei, indiferent cat este aceasta de mare. In cazul cladirilor mai mari, acesta este in functie de suprafata si de complexitatea lucrarilor efectuate de auditor.


Cat este valabil certificatul energetic?

Un astfel de document este valabil 10 ani. Valabilitatea este una foarte atractiva pentru toti cei care vad o investitie in acest document. Este de retinut faptul ca in momentul in care se fac modificari la cladirea certificata, se recomanda solicitarea unui alt certificat. Partea buna este ca prin modernizare o cladire isi imbunatateste clasa de eficienta energetica, asadar este o cheltuiala care nu face altceva decat sa creasca valoarea imobilului.

Exista riscuri pentru cei care nu au certificat energetic?

In principiu, daca nu ai de gand sa instrainezi imobilul pe care il detii, nu exista niciun risc. Daca vrei sa il vinzi insa, in cazul in care certificatul energetic lipseste din dosarul de vanzare, este posibil ca acel contract de vanzare-cumparare sa fie declarat nul in instanta la solicitarea partii interesate.

In plus, apar o serie de probleme in relatiile cu institutiile statului sau cu institutiile bancare, certificatul energetic fiind solicitat in mai multe situatii. Daca iti doresti sa vinzi un imobil prin credit bancar, tranzactia este imposibila fara acel act.