Intenționați să renovați o casă veche? Ar trebui să vă pregătiți pentru asta, astfel încât nimic să nu vă surprindă

Renovarea unei case vechi este o inițiativă curajoasă care trebuie apreciată și sprijinită. Deși nu este ușor să dați o nouă personalitate unei case cu vechime, totuși rezultatele compensează tot efortul depus. Dacă v-ați setat deja un buget și un plan amănunțit de lucru, totuși țineți cont că, un proiect de asemenea anvergură implică situații neanticipate. Așadar, nu este recomandat să stabiliți o dată la care să finalizați proiectul, deoarece nu faceți decât să grăbiți lucrările și să scăpați din vedere eventuale neregularități ale locuinței.

Renovarea unei case vechi pare o perspectivă tentantă? Aspecte de luat în calcul înainte de a da startul proiectului

Renovarea caselor vechi necesită respectarea unui plan cu etape care să conducă la rezultate de durată.

  • Solicitarea serviciilor oferite de echipele cu experiență

Chiar dacă aveți experiență în proiectele privind renovarea de locuințe, totuși diferențele majore între imobilele vechi și cele noi vă pot pune în fața unor provocări. Mergeți la sigur cu firmele veterane în proiecte similare privind renovarea caselor vechi la prețuri avantajoase, mai ales dacă doriți să mențineți anumite elemente arhitecturale.

  • Planul de lucru

În mod evident, orice proiect care urmărește rezultate optime implică un plan de lucru. În cazul construcțiilor vechi, primul pas privește evaluarea detaliată a imobilelor, începând cu terenul, categoria și adâncimea fundației, izolațiile, structura de rezistență și acoperișul. Ulterior, pe baza analizelor efectuate, puteți aprecia nevoile specifice de reabilitare, astfel încât să puteți oferi casei un aspect nou și funcționalitate pe termen nelimitat.

Adoptarea unui plan de lucru are capacitatea de asemenea, să scoată la lumină eventuale zone vulnerabile, de la fisuri, goluri sau șubreziri structurale. De aici începe planul de consolidare a clădirii.

  • Consolidarea 

Lucrările de consolidare trebuie să înceapă cu planșeele, acoperișul și pereții. Materialele precum gletul, liantul sau cimentul sunt necesare pentru lucrările de nivelare și acoperire a golurilor în pereți, dar și pentru repararea pardoselilor, subsolurilor, mansardelor, etc.

Ceea ce vă rămâne dumneavoastră să faceți este să procedați la obținerea autorizațiilor de renovare. Acestea se emit după finalizarea etapei de evaluare a terenului și a imobilului. Dosarul de acte trebuie să includă certificatul de urbanism, avize privind  instalația electrică, de gaz, de apă și proiectul tehnic privind viabilitatea lucrărilor de renovare.

  • Proiectarea izolațiilor

Izolațiile urmăresc diferite scopuri, fie că ne referim la confortul termic, fonic, fie că avem în vedere protecția clădirii de umezeală și inundații. Materialele alese pentru realizarea izolațiilor depind evident de profilul lucrării și de rezultatul scontat.

Pentru efectuarea lucrărilor la izolație, experții recomandă materiale precum: polistiren expandat, vată minerală sau bazaltică, spumă, folii sau plută.

  • Verificarea conductelor și a instalației electrice

Instalațiile și conductele din casa dumneavoastră condiționează longevitatea construcției. Dacă imobilul a atins deja cel puțin 30 de ani de existență, atunci instalațiile sunt deja depășite. O soluție inteligentă este să solicitați serviciile profesioniștilor care să îți ofere siguranța proiectului finalizat cu succes. În plus, echipele de experți oferă și garanție pentru lucrările efectuate, care pot să acopere eventuale daune cauzate de intervenția lor.

  • Extinderea casei vechi

Dacă aveți în plan să măriți dimensiunea locuinței dumneavoastră, atunci trebuie să va documentați în privința actelor necesare acestui demers. Dosarul de acte în cazul lucrărilor de extindere a imobilului trebuie să cuprindă autorizația, proiectul tehnic și actele casei pentru obținerea avizului de construire.

Renovarea unei case vechi: investiție, sau proiect neviabil?

Casele vechi păstrează un farmec aparte, chiar unic, nemaiîntâlnit la construcțiile moderne. Renovarea caselor vechi se va dovedi inspirată pentru imobilele de maxim 50 de ani. Clădirile care au rezistat timpului mai mult de cinci decenii implică lucrări complexe, de durată și care pot atinge costuri finale mai mari decât în cazul caselor moderne.

În concluzie, renovarea caselor vechi cere multă răbdare, un buget prestabilit și un plan cu priorități minuțioase. Este indicat să se colaboreze cu două echipe de specialitate simultan pentru a grăbi evoluția lucrărilor, fără a pune în pericol durabilitatea rezultatului.

CategoriiFără categorie