Învie Tradiția – Proiectul național de susținere a meșterilor populari

Acum câțiva ani a apărut în peisajul din România un proiect promițător, de susținere a meșterilor populari, a artizanatului românesc și a producătorilor locali. Proiectul se numește Învie Tradiția și a aparut sub forma unui magazin de artizanat și artă populară, dar și cu o componentă puternică de editorial. Prin care se documenteaza și se promoveaza tradițiile românești. Start-up-ul părea destul de frag la început, însă se pare că timpul a validat efortul echipei tinere care a demarat această initiativă.

În momentul de față, Învie Tradiția numără peste 1500 de articole unice de artă populară in portofoliu. Acestea sunt dublate de zeci de meșteri populari și producători locali. Se pare că arta populară, meșteșugurile vechi sunt destul de actuale și in vremurile moderne.

Misiunea Învie Tradiția

„Misiunea noastră a fost aceea de a crea o punte de legătură între atelierul meșterului popular și populația din mediul urban. Știm bine că valorile autentice sunt incet incet trecute intr-un con de umbră, din cauza abundeței de produse de serie, de o calitate destul de slabă de multe ori. Așa ca ne-am gandit sa aduncem din nou in față lucrurile lucrate manual, autentic, și cel mai important, in care s-a pus suflet.

Ne-am dat seama pe parcurs că misiunea noastră este foarte importantă, pentru că dacă nu facem ceva, riscăm să pierdem această bogăție culturală. Suntem cam la ultima generație de meșteri populari, asta dacă nu vom convinge generațiile tinere să preia meșteșugul părinților și bunicilor lor. Așa ca am creionat un proiect sutenabil, articulat pe etape, prin care sa susținem această zonă. Am intalnit meșterii populari, ne-am cunoscut și am inceput sa colaborăm. Treptat, echipei inițiale i s-au adăugat noi membri si colaboratori, parteneri de comunicare, și așa am reușit să avem o intreagă comunitate de iubitori de frumos. ”

Care este situația la zi?

„Proiectul a pivotat mult pana sa iși găsească stabilitatea, insă cu timpul a devenit principalul actor pe zona obiectelor de artă populară și cadourilor tradiționale românești. Ne-am dat seama ca principala utilitate a produselor de artizanat este aceea de cadou. Indiferent de ocazie, cu un cadou tradițional nu ai avea cum sa dai vreodată greș. Dacă mai adăugăm și produse de la producatorii locali, reușita va fi garantată. Nu am știut atest lucru de la început, insă experiența ne-a adus aici. Și putem spune cu incredere că avea cea mai serioasa selecție de cadouri tradiționale. ”

Aici este o selecție foarte cuprinzătoare de cadouri tradiționale românești: https://www.invietraditia.ro/cadouri-traditionale-romanesti/cosuri-cu-produse-traditionale-romanesti/

Cât costă un cadou tradițional autentic?

„Veți vedea ca arta tradițională nu este foarte scumpă. Mai ales că incă de la inceput am dorit să păstrăm dezideratul misiunii, acela de a sprijini cu adevărat meșteșugul. De aceea prețurile la care achiziționăm produsele sunt corecte, iar discount-ul practicat este minim, pentru a putea susține costurile. Am creat pachete cadou care pleaca de la sub 50 de lei și merg spre un prag destul de sus, cu produse premium. Sunt companii care oferă aceste cadouri către delegații de oameni de afaceri sau diplomați și atunci trebuie să fie la înălțime.”

Un strop de inspirație la final?

„Din punctul nostru de vedere, nu trebuie să căutăm mult, inspirația și frumosul este foarte aproape de noi. Numai că ne-am obișnuit să privim in altă parte și nu prea il mai vedem. România are foarte multe de oferit, noi vă invităm să vă lăsați din nou recuceriți de ea. ”