Jante aliaj sau jante din oțel – Cum îți dai seama care sunt mai bune pentru masina ta

Jantele auto pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, cu diferite caracteristici. În funcție de tipul de aliaj sau amestecul de metale din care sunt confecționate, jantele pot avea diverse nevoi de întreținere și protecție. 

Jante de oțel sau din aliaj? Care este cea mai potrivită alegere pentru mașina ta? 

Ambele tipuri de jante au avantaje și dezavantaje. Deși pare o decizie greu de luat, îți va fi de ajutor să știi că principalele criterii se referă la stilul de condus, la funcția estetică, la rezistență sau durată de viață. 

Aceste criterii te ajută în mod deosebit atunci când vrei să achiziţionezi jante online, întrucât la cumpărarea de pe Internet, nu beneficiezi şi de sprijinul unui consultant de vânzări, aşa cum se întâmplă în magazinele fizice. Dacă eşti în căutare de jante din oţel sau din aluminiu pentru maşina personală sau de serviciu, fie ea Dacia sau Renault, https://www.pieseautoarges.ro/jante-dacia-piese-auto-online este o variantă excelentă pentru achiziţionarea online de jante de dimensiuni variate. Poti opta pentru jante din oţel sau din aluminiu, în funcţie de modelul maşinii pe care o deţii.

Jantele din oțel

Sunt niște jante mai grele, deoarece sunt fabricate dintr-un aliaj de fier și carbon. Avantajul este că sunt mai durabile și pot fi reparate de multe ori. Dezavantajul este că nu sunt foarte estetice, în special datorită modalității de fabricare, respectiv decuparea cu o presă și sudarea părților între ele.

Un alt dezavantaj ar fi impactul negativ al greutății lor asupra accelerației și a consumului de combustibil. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că oferă mai multă rezistență la deformările datorate șocurile mecanice, cum ar fi lovitul bordurii în timpul manevrelor de parcare. Sunt recomandate a fi montate și folosite în sezonul rece, datorită tuturor proprietăților menționate mai sus. În plus, jantele mai grele vor face ca anvelopele să aibă o mai bună priză pe zăpadă și îți vor oferi astfel un sentiment de soliditate și siguranță sporit. 

Jantele din aluminiu

Denumite si jante din aliaj, sunt fabricate dintr-un aliaj de aluminiu și nichel. Majoritatea modelelor existente pe piață sunt realizate din aluminiu topit și turnat într-o matriță. 

Principala caracteristică se referă la greutatea scăzută. Sunt ușoare dar puternice, rezistă foarte bine la temperaturi ridicate și se găsesc într-o mare varietate de modele. Au finisaje și dimensiuni diverse și sunt o alegere bună dacă îți dorești un echilibru între performanțe, costuri, consum de combustibil și estetică. 

Jantele din aliaj oferă mașinilor pe care sunt montate un aspect unic, întărind astfel sentimentul de individualitate și personalizare. 

Aceste jante pot fi vopsite, lustruite sau cromate. În funcție de modelul ales va trebuie să acorzi mare atenție la nevoile de întreținere. Ele sunt destul de sensibile la zgârieturile cauzate de borduri, la coroziunea datorată apei sărate sau unor produse de curățare pe bază de acid. 

Pe de altă parte, jantele de aliaj sunt singura alegere posibilă pentru cineva care își dorește performanțe sau aspect deosebit. De reținut însă, că acestea se îndoaie mai ușor și au tendința de a se fisura dacă sunt supuse unor lovituri puternice. Flexibilitatea sau fragilitatea unei jante de aliaj depinde de nivelul de nichel adăugat în aluminiu la începutul procesului de fabricație.