Laptop sau desktop – care alegere este mai buna?

Parerile sunt impartite, in privinta achizitiei acestui tip de dispozitive. In mod clar, exista destule avantaje si dezavantaje pentru fiecare in parte. Insa, probabil, principala motivatie a utilizatorilor este data de utilitate, de ce anume trebuie sa faca, folosind dispozitivul respectiv. Probabil ca fiecare utilizator in parte va avea propria opinie, in privinta acestui aspect. Asa ca ne-am gandit sa realizam o privire generala, asupra avantajelor si dezavantajelor prezentate, pe de o parte de laptop-uri si, pe de lata parte, de desktop-uri.

Mobilitate. Laptopul poate fi preferat fata de desktop, in conditiile in care se doreste folosirea dispozitivului in mai multe locatii. Laptop-ul prezinta mobilitate, in vreme ce desktop-ul nu.

Varietatea componentelor, cu avantaj, de aceasta data, pentru desktop-uri. Calculatoarele desktop ofera o mai larga paleta de componente care pot fi asamblate pentru a  costitui sisteme hardware; calculatoarele deskpot sunt mai versatile din punctul de vedere al update-urilor, in timp ce laptop-urile prezinta mult mai putine posibilitati in acest sens, si mult mai costisitoare din punctul de vedere al costurilor.

Costurile. Versatilitatea este mult mai mare si din punctul de vedere al costurilor, in favoarea calculatoarelor desktop. Se poate alcatui un sistem desktop pornind de la costuri foarte mici, mai ales daca asamblarea se face de catre utilizator, in vreme ce laptopurile vin in configuratii prestabilite, la care se poate interveni mai greu, evident, implicand costuri, uneori chiar substantial mai mari, in functie de configuratia componentelor.

Rezistenta si functionarea componentelor. De regula, componentele sistemelor hardware desktop sunt mai mari si mai robuste, deci mai rezistente si mai puternice, ca functionalitate. Nu este o conditie generala, insa, in general, asa stau lucrurile. De asemenea, noutatile se succed mai rapid in ceea ce priveste componentele calculatoarelor desktop, fata de componentele laptop-urilor. Pentru mai multe detalii si comenzi intra pe: Laptop Dell.

Asamblare. Pentru a pune in functiune un calculator desktop, este nevoie de ceva mai mult efort – pentru asamblare, punere in functiune, utilizare. Este si nevoie de mult mai mult spatiu decat in cazul unui laptop, care, prin definitia lui, este facut sa fie usor de utilizat. Fata de un calculator desktop, un latop poate fi pus in functiune in doar cateva minute dupa ce a fost scos din cutie.

Tastatura. Calculatoarele laptop au o tastatura de mici dimensiuni, mai ales daca este vorba despre un notebook, de exemplu. Daca activitatea presupune folosirea frecventa a numerelor, in acest caz laptop-ul este mai greu de utilizat, pentru ca nu exista taste special doar pentru numere, asa cum se inatmpla in cazul tastaturilor pentru calculatoarele desktop.

Consumul de curent, este, evident, mai crescut in cazul calculatoarelor desktop, avand in vedere ca vorbim de doi cosumatori – monitorul si unitatea centrala – in vreme ce laptop-ul se constituie intr-un singur consumator, evident, consumand mult mai putin curent. Laptop-urile au si baterii, elimanand fluctuatiile de curent si salvand consumul de curent atata timp cat functioneaza pe baterie.

Upgradarea si repararea  sunt operatiuni mult mai facile si mai putin costisitoare in cazul calculatoarelor desktop fata de laptop-uri.

Orice model la calculator folosesti, desktop sau laptop poti atasa la el atat imprimante second hand sau refurbished din oferta noastra.