Octavian Berceanu, cârtița de la Romsilva

Environmental Investigation Agency (EIA) din SUA a prezentat raportul “ Jaful pădurilor din România “ dezvăluind , după luni de zile de investigații în pădurile, depozitele și fabricile de lemn din România, cum sunt tăiate ilegal mii de hectare de păduri, fenomen care, în afara pagubelor de miliarde de dolari, poate produce efectul desertizare în mai multe zone ale țării .

Raportul, însoțit de fotografii și de filmări, dovezi clare ale dezastrului din pădurile virgine și parcurile naționale a fost prezentat de David Gehl, investigator EIA. Acesta a dezvăluit cum a decurs ancheta în România, cum au fost urmărite camioanele și cum a monitorizat împreună cu EIA tăierile ilegale din țara noastră.

În acest articol abordăm un subiect extrem de delicat. Jurnaliștii au tot scris în ultimii ani de tot felul de personaje care erau angajate la companii de stat, dar care făceau afaceri și în mediul privat. Erau deci într-o incompatibilitate evidentă. Unul dintre aceste personaje este Octavian Berceanu, inginer de profesie. La cei 41 de ani ai săi, el se declară un activist de mediu, cu toate că trecutul său este unul extrem de controversat.

Octavian Berceanu are un CV stufos. El  susține, după cum am precizat, că pasiunea sa este mediul, mai exact  protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Printre multele funcții pe care le-a deținut, a fost cea de inspector în cadrul Romsilva în două perioade, 1999-2003 și 2004-2007.

În toți acești ani, Berceanu a fost funcționar public ca angajat Romsilva, dar în același timp a fost și acționar la unele societăți care se ocupau cu tăierea lemnului.  În anul 2004, a fost fondatorul companiei Pro Garden, care avea ca obiect de activitate sivilcultura, exploatarea forestieră și servicii anexe. Aici apare o informație cu adevărat importantă. Conform Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva din 25.09.2003,art. 36, Octavian Berceanu se afla în incompatibilitate prin statutul de asociat în două SRL-uri, PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL, care aveau obiecte de activitate similare cu obiectului de activitate al regiei, fapt interzis prin regulament precum și prin dispozițiile și reglementările legale în domeniu.

Contactat de gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a răspuns, pe rând, acuzațiilor aduse. Prima dată a dat explicații în legătură cu faptul că a lucrat ca inspector Romsilva, dar a fost și acționar în firme care se ocupau cu tăierea lemnului. ,,Nu am fost simultan pe aceleași joburi, pentru că am avut perioade în care am lucrat la Romsilva și perioade în care nu am lucrat la Romsilva. Mi-ar trebui să găsesc cartea de muncă, ca să văd… Am avut în 2004, când nu am lucrat pentru Romsilva, pur și simplu mi-am dat demisia de acolo și am avut alte joburi”, a spus Berceanu.

Ideea care se desprinde este următoarea. Jaful pădurilor din România a fost susținut din interior de foștii directori din Romsilva, de inspectorii silvici corupți, de șefii ocoalelor silvice, de cei mai perfizi funcționari publici care aveau acces la toate informațiile confidențiale , într-un cuvânt de “cârtițele din sistem“.

Toți avertizorii de integritate din cadrul Romsilva, care au detalii cu privire la activitatea ilegală lui Octavian Berceanu și la implicarea acestuia în tăierile ilegale de păduri, ne pot transmite informații pe adresa de email contact@gazetadestiri.ro.