Planificarea unui buget – Regula de aur 50/30/20

Stabilirea unui buget personal presupune întocmirea unui plan realist pentru evidența veniturilor și a cheltuielilor. Din păcate, tot mai mulți oameni se plâng că nu reușesc să facă față datoriilor, deoarece câștigurile lor sunt mult prea mici. În realitate însă, lipsa unei planificări financiare conduce la cheltuieli fără sens și incapacitatea de plată pentru lucrurile absolut necesare. Organizarea unui buget poate fi o sarcină extrem de dificilă atunci când vrei să-ți faci ordine în finanțe. Însă, majoritatea specialiștilor recomandă regula 50/30/20 care împarte cheltuielile în trei categorii bine definite pentru gestionarea atentă a banilor de care dispui. Iată despre ce este vorba.

Categoria 50%

Conform acestei reguli de planificare financiară, cea mai mare parte din venitul tău este alocată cheltuielilor de zi cu zi. Mai exact, 50% din câștigul lunar trebuie să se îndrepte către plata utilităților, chirie, mâncare sau transport. Acest procent nu trebuie depășit în nici un caz, deoarece bugetul construit va fi dezechilibrat. Este esențial să nu cheltui mai mult de jumătate din bani pe nevoile esențiale și să menții o balanță constantă. De pildă, dacă 50% din venituri nu acoperă necesitățile, asta înseamnă că poți face diferite economii ca să te încadrezi în buget. Astfel, într-o lună poți diminua costurile cu mâncarea sau transportul pentru a achita o factură mult mai mare la electricitate, totul încadrat în planul stabilit.

Categoria 30%

Dacă nu îți ajung banii de la un salariu la altul ai putea fi surprins să descoperi cum această metodă de planificare îți poate schimba viața. În procentul de 30% trebuie să incluzi lunar cheltuielile personale. Poate fi vorba de vacanțe, masă în oraș, vestimentație nouă sau alte dorințe care nu sunt absolut esențiale. Spre exemplu, dacă factura la apă intră în categoria necesităților și în partea de 50% din buget, abonamentul la cablu apare pe lista cheltuielilor personale deoarece nu este obligatoriu pentru a trăi decent. Prin urmare, în acest procent se includ doar banii pe care îi aloci propriilor plăceri și pasiuni.

Categoria 20%

Potrivit acestei reguli, 20% din bani trebuie să reprezinte economiile. În această categorie sunt incluse rezervele financiare, planurile de pensie sau rambursarea ratelor pentru situațiile în care ai apelat la credite nebancare rapid și online de la viaconto.ro. Specialiștii recomandă ca acest procent să fie economisit după achitarea cheltuielilor esențiale, înainte de cele personale.

 

Regula 50/30/20 te poate ajuta să îți construiești un buget solid pentru a depăși mai ușor dificultățile financiare. În plus, ai șansa de a economisi din timp pentru viitorul tău și de a dobândi abilitatea de a-ți gestiona atent banii fără să depășești procentele bine stabilite.