Recuperarea după o fractură. Ce trebuie să faci pentru a te vindeca mai repede?

Recăpătarea mobilității reprezintă principalul obiectiv al programului de recuperare, în urma producerii unei fracturi. Succesul rezultatului se reflectă în calitatea vieții pacientului, de aceea, trebuie tratat cu multă responsabilitate. 

Medicul specialist este cel care stabilește punctele-cheie ale perioadei de recuperare posttraumatice, în urma evaluării și pe baza unor factori ce pot să difere de la un caz la altul: vârsta pacientului, complexitatea patologiei, bugetul avut la dispoziție etc

Următoarele instrumente de tratament posttraumatic pot fi eficiente pentru grăbirea procesului de recuperare, dar și pentru atingerea unui nivel de mobilitate cât mai apropiat de cel inițial:

Realizarea sesiunilor de recuperare medicală 

Kinetoterapia și fizioterapia reprezintă soluții practice pentru pacienții care s-au confruntat cu traume la nivelul sistemului osos. Recuperarea medicală cu ajutorul tehnicilor specifice asigură rezultate foarte importante pentru recăpătarea mobilității. 

Kinetoterapia – metodă de tratament compusă din exerciții fizice specifice, cu rol în recăpătarea motricității și forței, afectate de o traumă survenită la nivelul sistemului musculo-scheletic. Cunoscută și sub denumirea de gimnastică de recuperare. 

Fizioterapia – metodă de tratament compusă din tehnici bazate pe utilizarea agenților fizici (căldură, lumină, electricitate, unde magnetice, unde mecanice), pentru ameliorarea durerilor, sau tratarea / prevenirea afecțiunilor ortopedice, reumatologice, respiratorii.  

Purtarea tehnicii medicale specifice

Medicul specialist poate recomanda purtarea unor produse de fixare a oaselor afectate, în urma repoziționării acestora. Ortezele reprezintă cea mai bună soluție, în acest sens, purtarea lor reducând semnificativ și riscul de recidivă, în perioada de refacere. 

De exemplu, purtarea unei orteze profesionale de mana asigură protecție metacarpienelor și radiusului, afectate de o posibilă fractură. Rolul său este da imobiliza mâna, prin atele, sistemul de prindere velcro (arici), șnururi etc Materialul confortabil al unei orteze de mână permite purtarea sa fără probleme, de-a lungul întregii zile. 

Schimbarea programului de alimentație  

O dietă bogată în nutrienți-cheie, poate contribui la accelerarea procesului de refacere. Alimentația din perioada posttraumatică trebuie să includă:

 

  • Proteine –  esențiale pentru refacerea oaselor afectate, deoarece constituie aproximativ 50% din structura lor.
  • Calciu – minerală importantă pentru refacerea țesutului osos, dar și pentru vitalitatea acestuia.
  • Vitamina D – ajută sângele să utilizeze calciu pentru refacerea nivelului de minerale din oase. 
  • Vitamina C – stimulează producția de colagen, proteină esențială pentru recuperarea osului afectat. 

 

 

 

Ia legătura cu medicul specialist pentru a dezvolta împreuna cea mai potrivită schemă de refacere posttraumatică, adaptată specificului patologiei cu care te-ai confruntat.