Secretele unei recolte bogate. Ce produse sa folosești pentru culturile tale?

Rezultatele obținute la finalul unui sezon agricol depind în mare măsură și de produsele folosite de fermieri. Nu este suficient să folosești produsele potrivite la momentul potrivit, ci să fii preocupat și de calitatea acestora. Doar așa te poți aștepta la o recoltă bogată, iar în cele ce urmează îți prezentăm o listă a produselor la care trebuie să apelezi pentru a ajunge la acest rezultat.

Tratament pentru semințe

Preocuparea pentru sănătatea plantelor începe încă dinainte de înființarea culturilor, prin aplicarea unor tratamente semințelor care urmează să fie plantate. Aceste tratamente au rolul de a face semințele mai rezistente, pentru nu fi afectate de atacurile dăunătorilor și germenilor patogeni în perioada de germinație. De asemenea, substanțele folosite în tratarea semințelor au rolul de a proteja ulterior și plantele împotriva bolilor și insectelor.

Astfel, plantele provenite din semințe tratate vor fi mai rezistente la boli și dăunători, în comparație cu cele provenite din semințe care nu au fost tratate în prealabil. Este recomandat ca tratamentele să se aplice cât mai aproape de perioada de însămânțare, conform specificațiilor fiecărui produs. De asemenea, mai este de reținut că semințele tratate nu se pot folosi de la un an la altul și nici nu trebuie să ajungă în hrana oamenilor sau animalelor.

Magazinul Agricover pune la dispoziție fermierilor o serie de produse folosite pentru tratarea semințelor, cu efecte garantate.

Îngrășăminte

Pentru a se putea dezvolta, plantele au nevoie hrană, iar aceasta constă într-o serie de nutrienți care sunt extrași din pământ prin intermediul rădăcinilor. Un sol fertil este un sol bogat în astfel de nutrienți însă, gradul de fertilitate poate scădea de la un sezon la altul, pe măsură ce plantele consumă aceste resurse. De aceea, sunt necesare lucrări de fertilizare a solului, care constau în aplicarea de îngrășăminte, pentru a completa rezerva de substanțe nutritive de pe terenurile cultivate.

Îngrășămintele se împart în două categorii distincte, respectiv cele naturale și cele chimice. Îngrășămintele naturale se obțin pe baza compostului de la gunoiul de grajd și din resturi vegetale, în timp ce îngrășămintele chimice sunt produse industrial prin proceduri specifice.

Erbicide

Sunt produse folosite pentru combaterea buruienilor, adică a plantelor străine de cultură, care pot afecta în mod semnificativ productivitatea. Buruienile au capacitatea de a se dezvolta mai rapid decât plantele de cultură, iar dacă nu sunt combătute, le sufocă pe acestea și consumă resursele de hrană și apă din sol.

În culturile deja înființate se aplică erbicide selective, care au proprietatea de a ataca buruienile, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură. Mai există și erbicide totale, care distrug toate plantele de pe o suprafață, astfel de substanțe fiind folosite în general pentru curățarea terenurilor.  

Insecticide

Insectele sunt cei mai redutabili dăunători ai culturilor agricole, existând nenumărate specii care atacă plantele în toate stadiile de vegetație. Atacurile acestora trebuie prevenite și combătute, iar în acest sens, insecticidele au un rol primordial.

Insecticidele se împart în mai multe categorii, în funcție de organismele pe care le combat, de modul de acțiune, gradul se toxicitate și de starea chimică.  De aceea, alegerea substanțelor folosite nu trebuie să se facă la întâmplare ci ținând cont de tipul culturii, al dăunătorilor și de stadiul atacului.

Fungicide

Nu doar buruienile și dăunătorii pot afecta culturile, ci și diferite boli provocate de ciuperci, bacterii și alți agenți patogeni. Pentru a preveni astfel de situații și pentru a limita pagubele atunci când o boală a început să se manifeste este necesară și administrarea tratamentelor cu substanțe fungicide. Acestea sunt de două feluri, respectiv fungicide de contact și fungicide sistemice. Primele se aplică pe suprafața plantei, având strict rol preventiv și nefiind eficiente dacă boala s-a instalat deja. Fungicidele sistemice sunt asimilate în structura plantei și o protejează pe termen lung, având efect și după apariția bolii.

Acestea sunt principale categorii de produse pe care un fermier trebuie să le folosească pentru a avea parte de o recoltă bogată la sfârșitul fiecărui sezon agricol.