Soluții de securizare modernă: ce opțiuni există în funcție de destinația de utilizare

Securitatea reprezintă un aspect controversat în zilele noastre, fie că ne referim la asigurarea perimetrului unei locuințe, a unui imobil destinat afacerilor sau la protejarea datelor electronice. 

Datorită evoluției tehnologice, pe piață au apărut din ce în ce mai multe dispozitive de ultimă generație care asigură un grad ridicat de securitate din mai multe privințe. În următoarele rânduri sunt sumarizate cele mai întâlnite metode de protecție care pot asigura confortul fizic, dar și psihic, al persoanelor care le utilizează. 

Securitate prin instalații de supraveghere inteligente

Fie că vorbim despre camere video, interfoane sau senzori de mișcare, gama disponibilă este una variată. Există o serie de sisteme de securitate pentru locuințe care permit instalarea de camere digitale care pot fi supravegheate în timp real chiar de pe telefonul mobil. Și interfoanele moderne cu funcție dublă, video și audio, reprezintă o opțiune de luat în calcul atât în privința protejării casei, cât și a clădirilor de birouri sau a saloanelor de înfrumusețare care au sedii la etaj. 

Acestea permit instalarea discretă și monitorizarea mișcărilor fie în momentul în care se petrec, fie pe o perioadă îndelungată, prin derulare. Cele mai noi modele sunt prevăzute cu infraroșu, funcție de detectare facială sau calitate video de înaltă rezoluție, care permite observarea detaliilor. De asemenea, sistemele de supraveghere moderne sunt foarte utile si pentru centrele comerciale sau spațiile de magazine. 

Securitate cibernetică bazată pe cloud

Destinată în special companiilor, metodele de stocare a datelor bazate pe cloud sunt din ce în ce mai utilizate. Majoritatea business-urilor optează pentru sisteme de comunicare interne, bazate pe intranet, care permit colectarea datelor într-un mediu virtual protejat de tehnologii firmwall. Astfel, atât discuțiile, cât și datele personale ale angajaților, cele contabile sau legislative pot fi accesate doar pe bază de parolă, amprentă sau metode de recunoaștere facială. 

Acest lucru este posibil în special datorită avansării în lumea inteligenței artificiale. „Zero Trust” a devenit un concept foarte popular în rândul companiilor care țin la integritatea informațiilor care circulă în interior, ridicând astfel gradul de încredere al angajaților, dar și al clienților. 

Securitate pentru terenuri

Terenurile necesită o securitate sporită din mai multe perspective. Dacă ne referim la un teren agricol, acesta trebuie să fie protejat împotriva furturilor sau a prădătorilor sălbatici. Aceasta se poate realiza prin instalarea de garduri electrice de înaltă tensiune prevăzute cu camere de supraveghere inteligente sau cu senzori de mișcare activați prin unde cu infraroșu. 

În ceea ce privește terenurile pe care urmează să se construiască un imobil, există situații în care dezvoltatorii pot depozita anumite materiale de construcții în spațiul respectiv. Paza clasică poate fi dublată de sisteme de alarmă care se declanșează atunci când perimetrul este încălcat și apelează automat organele reglementate. 

Breșele pot fi evitate în orice domeniu prin instalarea sistemelor de securizare autorizate. Deși pot reprezenta inițial investiții mai costisitoare, asigurarea perimetrului locuinței, a terenurilor sau protejarea datelor trebuie să fie prioritară.