Stiai ca 90% din Start-up-uri esueaza? 5 Motive pentru esec si Sfaturi pentru a NU lua deciziile gresite!

Inaugurarea unui business propriu este un pas important pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul in care a ales sa-si desfasoare activitatea. Din pacate, insa, aproximativ 90% dintre afaceri se soldeaza cu un esec.

Daca te gandesti ca a venit momentul sa te lansezi intr-un business la care ai visat mereu, trebuie sa afli ce sa NU faci daca vrei sa ai succes in parcursul tau!

Iata cele mai frecvente greseli pe care le fac antreprenorii si ce sugestii ofera specialistii

1. Nu tin cont de nevoile clientilor

Atunci cand se lanseaza in mediul de afaceri, multi antreprenori nu rezolva, prin serviciile sau produsele lor, o cerinta a pietei sau o nevoie a acesteia. Investitia intr-o idee aparent geniala, dar care nu este sustinuta sau care nu raspunde la dorintele publicului caruia i se adreseaza, inseamna, din start, faliment.

Sugestii:

–         Ofera produse sau servicii care rezolva problemele si dificultatile cu care oamenii se confrunta

–         Cerceteaza si studiaza foarte bine piata inainte de a investi foarte mult intr-o idee

–         Tine cont de feedback, atat de cel pozitiv, dar mai ales de cel negativ

2. Nu se concentreaza pe ceea ce trebuie

O zi are doar 24 de ore si trebuie sa stii cum sa iti imparti timpul intre lucrurile care conteaza cu adevarat. Multi oameni de afaceri isi aglomereaza programul cu activitati inutile si pierd, astfel, concentrarea pe ce este important.

Sugestii:

–         Focuseaza-te pe produsul tau si pe clienti

–         Renunta la intalniri sau evenimente care nu iti sunt utile in demersul tau

–         Investeste in promovare si marketing online si offline dupa ce ai dezvoltat produsul potrivit pentru publicul tinta

–         Atentie la bugetele de marketing si la partenerii care se ocupa de promovarea site-ului / afacerii.

3. Nu realizeaza importanta unei echipe

O afacere de succes este, fara discutie, construita de o echipa de oameni capabili, care investesc resursele pe care le au pentru acelasi scop. Daca nu stii cum sa atragi si sa pastrezi langa tine persoanele potrivite, business-ul tau va avea de suferit.

Sugestii:

–         Cauta si investeste in persoane loiale, cu abilitatile necesare in ariile tale de interes

–         Odata ce le-ai gasit, asigura-te ca le oferi cele mai bune conditii pentru a-si desfasura activitatea cu placere

4. Se extind prea rapid

Pentru ca un start-up sa se transforme intr-o companie de succes, trebuie sa ofere produse si servicii de calitate, sa atraga in permanenta clienti noi si sa genereze profit. Daca aceste lucruri nu se intampla, nu este cazul sa te extinzi, sa iti maresti echipa sau sa te lansezi si pe o alta piata.

Sugestii:

–         Asteapta momentul potrivit: asigura-te ca ai atins nivelul maxim de succes in conditiile date inainte de a te extinde

–         Rezolva orice problema sau dificultate pe care o intalnesti si apoi ia in considerare dezvoltarea afacerii

5. Nu isi admit propriile greseli

Mandria si orgoliul nu au ce cauta in comportamentul unui antreprenor, mai ales la inceput de drum. Oricine poate face greseli, insa este important sa le recunosti si sa le indrepti.

Sugestii:

–         Fie ca este vorba despre strategie, felul in care te raportezi la cei din jur ori decizii in plan financiar, odata ce ai gresit, asuma-ti si rezolva problema

–         Accepta sugestii din partea oamenilor cu care lucrezi si straduieste-te sa devii mai bun pe toate planurile, in permanenta

Evita sa faci aceste greseli si inspira-te din experienta altor oameni de afaceri, pentru a-ti maximiza sansele de reusita in mediul business!