Top 7 avantaje ale semnăturii electronice

În ultimii ani, metodele clasice de semnare și autentificare a documentelor au fost înlocuite de adevărate inovații tehnologice. Semnătura electronică este una dintre cele mai eficiente soluții folosite de persoanele fizice și juridice pentru securizarea și autentificarea documentelor. Reglementată prin lege de mai bine de 10 ani, semnătura electronică reprezintă un set de date ce servesc drept metodă de identificare și sunt asociate sau atașate altor informații electronice. Practic, semnătura electronică oferă confirmarea fermă că un document digital a fost creat de persoana care l-a semnat și că întreg conținutul acestuia nu a fost modificat de la data emiterii sale. În contextul pandemiei de coronavirus, când fluxul de documente transmise electronic a crescut, semnătura electronică a căpătat o însemnătate și mai mare. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă:

1. Securitate avansată

Semnătura electronică e foarte sigură și oferă garanția că actele autentificate în acest fel nu pot fi modificate ori distruse. Aceasta este protejată împotriva falsificării datorită tokenului și a codului PIN, și, dacă apare o schimbare pe documentul semnat, utilizatorul este anunțat imediat.

2. Eficientizarea procesului de business

Semnătura electronică oferă o comunicare rapidă între partenerii de afaceri sau antreprenori și instituțiile publice. În acest fel, este eliminat consumul ineficient de timp și resurse, întrucât, pot fi transmise documente electronice oricând și de oriunde, legal și în deplină siguranță.

3. Recunoaștere internațională

În tot mai multe țări, este folosită semnătura electronică, lucru care oferă o garanție a securității. Varianta digitală are aceeași valoare, juridic vorbind, cu semnătura olografă, ceea ce înseamnă că este de un real ajutor pentru cei care au operațiuni în străinătate.

4. Acoperire în cazul unor litigii

Unul dintre avantajele importante ale semnăturii electronice este acela că validitatea sa este ușor de demonstrat. Potrivit legislației în vigoare, aceasta are valoare legală, așa că, în cazul unor litigii în instanță, autenticitatea documentelor nu poate fi contestată.

5. Reducerea costurilor

În situația documentelor pe hârtie apar costuri legate de materialele consumabile, imprimare, trimiterea actelor, procesare, timp și combustibil. Cu ajutorul semnăturii electronice sunt eliminate toate cheltuielile legate de manipularea documentelor fizice.

6. Asigurarea confidențialității datelor

Semnătura electronică garantează și confidențialitatea datelor transmise. Documentele digitale pot fi deschise doar de către destinatari, fiecare semnătură fiind bine protejată, astfel că nu există niciun risc referitor la confidențialitate.

7. Încasări mai rapide

În mod sigur, semnătura electronică este de un real folos pentru încasarea mai rapidă a banilor. Contractele sau facturile pot fi semnate rapid, iar, dacă este nevoie de semnătura mai multor persoane, certificatul digital poate fi configurat pentru a trimite actele mai departe către fiecare dintre cei responsabili.

 

Semnătura electronică este extrem de utilă pentru orice persoană fizică sau juridică, mai ales pentru cele care vor să-și eficientizeze activitatea. De asemenea, semnătura electronică permite autentificarea documentelor cu doar un singur click, are valoare legală și oferă avantaje de necontestat.