Tot ce trebuie să știi despre anticoncepționale

Pilula contraceptivă este una dintre metodele de prevenire a sarcinii. Este utilizată pe cale orală și se crede că oferă o protecție foarte mare, tot mai multe femei folosindu-le în acest vremuri. Cu toate acestea, unii factori îi pot reduce eficacitatea și, în plus, există anumite reguli pe care trebuie să le respecți atunci când le iei.

Care sunt cele mai importante informații despre pilulele contraceptive?

  • Dacă primul pachet este început în prima zi a menstruației, contracepția completă va începe din prima zi de administrare a comprimatelor.
  • Efectul contraceptiv apare și în intervalul dintre cele două cutii, cu condiția ca următorul pachet să fie început nu mai târziu de 8 zile de la încheierea pachetului anterior de pilule contraceptive.
  • Utilizarea altor medicamente poate face contraceptivul mai puțin eficient și trebuie utilizate metode suplimentare de contracepție.
  • Nu opri comprimatele până când pachetul nu este terminat.
  • Dacă uiți să iei o pilulă contraceptivă, verifică perioada de timp care a trecut de la ora când luai de obicei contraceptivele. Dacă întârzierea este mai mică de 12 ore, ia imediat pilula uitată și ia următoarea pastilă la ora obișnuită, chiar dacă acest lucru înseamnă să iei două pilule în aceeași zi.

Cum se folosesc pilulele contraceptive?

Atunci când utilizezi o metodă contraceptivă orală, trebuie acordată o atenție deosebită caracterului sistematic. Comprimatele trebuie luate la fiecare 24 de ore, de preferință în același timp. Este adevărat că 3 sau 4 ore de întârziere nu vor reduce eficacitatea pilulei, dar este mai bine să fii cu ochii pe ora stabilită.

De ce este atât de important? Utilizarea neregulată a contraceptivelor orale poate perturba sistemul endocrin, poate provoca greață, dureri de cap, sângerări intermenstruale sau îți poate afecta greutatea. În plus, crește riscul de a rămâne însărcinată.

Primul comprimat trebuie luat în prima zi a menstruației. Apoi, timp de 21 de zile, o pastilă trebuie înghițită zilnic. După acest timp, există o pauză de 7 zile. După o săptămână, începi o altă cutie de anticoncepționale, chiar dacă există încă sângerări. De asemenea, nu trebuie să întrerupi pastilele înainte de a termina cutie.

Deși poți verifica pilule contraceptive pret și alege în funcție de acesta, cel mai bine este să consulți un medic ginecolog care îți va prescrie anticoncepționalele potrivite pentru tine.

Ce pot face pilulele anticoncepționale mai puțin eficiente?

Utilizarea pilulelor contraceptive protejează o femeie de a rămâne însărcinată. Anumiți factori și comportamente pot, totuși, să le reducă eficacitatea.

Consumul neregulat de pastile sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care contraceptivele orale sunt mai puțin eficiente.

Consumul anumitor plante poate face, de asemenea, comprimatele mai puțin eficiente. Dacă vei consuma angelică chinezească, sunătoare sau cohosh negru, eficacitatea scade. În plus, reține că efectul consumului de sunătoare poate dura până la 14 zile.

De asemenea, unele substanțe conținute de medicamente reduc și ele eficacitatea, printre acestea numărându-se penicilina sau tetraciclina. De asemenea, medicamentele antiepileptice, antifungice, laxativele, antidepresivele sau antiviralele sunt cunoscute pentru slăbirea protecției împotriva sarcinii.

Merită să știi că și paracetamolul obișnuit poate prezenta un astfel de efect dacă iei mai mult de 3 g din acest medicament sau dacă vei depăși aportul zilnic de vitamina C.

Care sunt avantajele pilulelor contraceptive?

Pilulele contraceptive au numeroase avantaje, pe lângă faptul că pot fi achiziționate foarte ușor dintr-o farmacie online. Astfel, merită menționate următoarele:

  • eliminarea sindromului premenstrual
  • reducerea durerii în timpul menstruației
  • eficacitate crescută în tratamentul acneei
  • reducerea riscului de osteoporoză
  • reducerea riscului de a dezvolta chisturi
  • posibilitatea de a rămâne însărcinată este mai mare de obicei după oprirea pilulei contraceptive

Eficacitatea pilulelor contraceptive este mare și, așa cum știi există anumite efecte secundare și contraindicații, de aceea este necesar să fie luate doar în urma unui consult ginecologic.