Tratamentul bolilor cardiovasculare fără operație pe cord deschis. Cum este posibil

Bolile cardiovasculare includ o listă mare de afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. În prezent, aceste afecțiuni sunt principala cauză de deces, la nivel mondial. Din fericire, multe dintre acestea pot fi tratate fără operație clasică pe cord deschis, datorită dezvoltării unei ramuri noi în domeniul medical – medicina intervențională. 

Medicina intervențională este o ramură medicală care utilizează metode minim-invazive de diagnostic și tratament, care sunt mai puțin agresive pentru organism, spre deosebire de intervenția chirurgicală clasică. 

Aceste metode se bazează pe utilizarea abordului vascular, adică a vaselor de sânge. Practic, medicul are acces la orice zonă a corpului, prin sistemul de vase de sânge. Procedurile sunt ghidate cu ajutorul razelor X și unei substanțe de contrast radioopace.

Medicul efectuează o puncție (o înțepătură) la nivelul unei artere, într-o anumită zona a corpului (inghinală, la încheietura mâinii sau în zona brațului). La locul puncției, montează o teacă arterială (un tub subțire din plastic). Prin teaca arterială, introduce catetere (tuburi subțiri, lungi și flexibile), pe care le ghidează până la zona care trebuie tratată sau investigată.

Prin catetere este injectată apoi o substanță de contrast, care evidențiază țesuturile sub razele X. Medicul introduce prin catetere instrumente de mici dimensiuni necesare pentru tratament. La final, tuburile sunt extrase, se face compresie la locul puncției și se aplică un pansament. 

Proceduri intervenționale pentru bolile cardiovasculare

Cele mai folosite tratamentele intervenționale pentru bolile cardiovasculare sunt:

  • Angioplastia cu balon și stent – artera îngustată de ateroscleroză este lărgită cu ajutorul unui balon umflat în zona afectată sau prin fixarea unui stent (dispozitiv cilindric).
  • Implantarea unui stimulator cardiac sau unui defibrilator cardiac – un dispozitiv care transmite la inimă impulsuri sau mici șocuri electrice, care reglează ritmul cardiac atunci când este nevoie.
  • Ablația cu radiofrecvență – se distruge zona care provoacă aritmii, prin unde radio care ard țesutul.
  • Valvuloplastii – se lărgesc valvele inimii, atunci când acestea nu se mai deschid corespunzător.
  • Închidere a unor malformații congenitale – se implantează o proteză pentru acoperirea orificiilor anormale din interiorul inimii.
  • Tratamente ale anevrismelor toracice/abdominale – se montează un stent în arteră, care are rolul de a prelua funcția vasului de sânge afectat.

Așadar, o serie de boli cardiovasculare pot fi tratate fără operație pe cord deschis, prin metode moderne, mai ușor de suportat de către pacient și care presupun o recuperare rapidă și un risc scăzut de complicații.