Vezi cum se gândesc firmele românești să se adapteze valului 2 de pandemie din iarnă

 

Pandemia ne-a afectat pe toți într-o mai mică sau mai mare măsură. Primul val al pandemiei a trecut și credeam că până în iarnă totul va fi o amintire urâtă. Iată-ne ajunși în pragul celui de-al doilea val al pandemiei. Iarna se apropie, iar autoritățile se gândesc să instituie din nou starea de urgență, adică vom sta din nou izolați în case.

Firmele românești iau măsuri pentru a-și proteja angajații. De aceea, tot mai mulți lucrează de acasă. În pragul celui de-al doilea val al pandemiei, situația economică a țării suferă modificări la nivel microeconomic, adică fiecare firmă decide pentru angajații și colaboratorii săi. Iată cele mai importante 4 modalități de adaptare la noua condiție:

Transformare digitală accelerată

Această schimbare este poate prima care va schimba viețile cetățenilor în mai bine aducându-ne mai aproape de modelul nordic. Companiile se îndreaptă spre mediul digital pentru a avea acces global. Toată lumea ar trebui să aibă acces la aceeași informație pentru a-și desfășura jobul aici intervenind eliminarea prezentărilor prin care se explica informație deja cunoscută. Prin această modificare angajații vor avea acces mai rapid la informații, își vor eficientiza munca și pot deveni mai productivi.

Mai puțini manageri și consultanți

În ultimele doua decenii, focusarea pe procese și sisteme de reducere a costurilor cu angajații din prima linie au dus la mai multe straturi de manageri de middle, analiști și consultanți. Odată cu transformarea digitală, aceștia nu vor mai fi utili companiei care va începe să reducă posturile. Sarcinile managerilor vor fi schimbate în sarcini atribuite team leaderilor.

Reîntoarcerea la atenția pe rezultate, nu pe timpul petrecut pe o sarcină

Angajatorii au înțeles că pentru a obține profit este nevoie de rezultate, nu de focusare pe “spionarea” angajaților. Atât timp cât își duc sarcinile la bun final, nu mai contează cât timp au petrecut pe o anumită sarcină. Focusarea lor va ajunge la cota de piață și feedback-ul clienților și cumpărătorilor. Pandemia are și părțile sale bune care include atenția pe inovație în domeniul muncii. Se dorește munca eficientă, deci angajați productivi.

Renunțarea la petrecerile de Crăciun

Deși mulți angajați și-ar fi dorit să fie alături de colegi mai ales la petrecerea anuală de Crăciun, în contextul pandemiei aceasta va fi anulată pentru siguranța tuturor. De obicei această petrecere era o răsplată oferită angajaților pentru rezultatele obținute de peste an. În prezent angajatorii se reorientează spre cadouri craciun 2020 pentru a le trimite angajaților, dar și partenerilor. Această idee nu face decât să întărească trendul de a cumpăra online mai ales când vine vorba de surprize oferite celor dragi.

Deși nu vor putea fi împreună datorită restricțiilor impuse de autorități, angajatorii speră ca angajații să nu răcească relațiile colegiale și să își mențină optimismul. Un cos cadou GiftIdea este o opțiune bună care va bucura atât angajatul, cât și pe cei mici.

Valul al doilea al pandemiei nu ar trebui să fie motiv de panică generală. Știm deja ce ne așteaptă, ne-am adaptat muncii de acasă, iar balanța muncă – timp liber s-a mai echilibrat față de prima oară.