Vine iarna si nu-ti doresti probleme cu masina? 7 sfaturi utile pentru soferi!

Anotimpul rece intotdeauna reuseste sa ii sperie pe soferii care se intalnesc brusc cu multe probleme care nu le faceau viata grea pe timpul verii. Temperaturile extrem de scazute, poleiul si gheata, precipitatiile abundente pot fi doar o simpla amintire daca soferii vor verifica din timp starea autoturismelor si vor lua cele mai bune masuri pentru ca acestea sa fie apte de a fi conduse iarna.

Specialistii le recomanda ca inca din toamna sa inceapa acest procedeu si daca observa ca masinile au diverse probleme tehnice sa le rezolve fara sa mai amane, altfel s-ar putea trezi intr-o dimineata geroasa ca motoarele nu ar mai porni sau ca ar pune in pericol viata lor sau a celorlalti participanti la trafic. Fie ca este vorba de a schimba anvelopele de vara cu cele de iarna, fie de a cumpara doar ulei pentru cutia de viteze de pe Revizie Shop, starea autoturismului trebuie sa fie perfecta.

Iata cateva sfaturi practice in prag de iarna:

  1. Schimba anvelopele uzate cu unele All Season sau cel mai bine cu unele de iarna, chiar daca poate insemna un efort financiar pentru intreaga familie. Pana la urma viata voastra depinde de acestea si nu ar fi deloc inteligent sa omiti ceva atat de important. De asemenea, presiunea in roti trebuie verificata pentru a asigura o aderenta mai buna, asa ca mergi la vulcanizare si vezi daca anvelopele sunt umflate cat trebuie.
  2. Bateria auto te poate lasa cand iti e lumea mai draga in anotimpul rece. E important sa o verifici, sa vezi daca incarca sau nu. In cazul in care observi ceva probleme, nu astepta sa te trezesti intr-o buna dimineata ca masina nu iti porneste, cerceteaza preturile la baterii auto din mediul online si cumpara una care se potriveste pentru marca masinii tale.
  3. Schimba filtrele si uleiul in functie de indicatiile producatorului pentru a nu afecta cumva functionalitatea motorului. Cel mai bine ar fi sa cumperi produse auto originale, cele pe care le-a recomandat fabricantul, in acest fel reusind sa tii sub control starea masinii tale.
  4. Verifica antigelul si nu turna niciodata acest lichid sau apa rece in circuitul de racire al motorului fierbinte, caci acest lucru ar putea duce la distrugerea motorului instantaneu chiar. Indiferent de perioada anului, este bine ca antigelul sa fie diluat cu apa distilata pentru a prelungi viata motorului.
  5. Stergatoarele de parbriz se pot bloca din cauza ghetii si sa te lase cand ti-e lumea mai draga, asa ca ar fi util sa le verifici si pe ele. Pana cand parbrizul se incalzeste nu ai nevoie de stergatoare, deci nu le folosi decat dupa ce le cureti bine de gheata subtire care s-a depus. Tine in apropiere un spray pentru dezghetat parbrizul, de preferat in geanta sau in casa, nu incuiat in masina.
  6. Nu trage frana de mana atunci cand este ger afara pentru ca exista posibilitatea sa se blocheze si sa nu mai poti pleca cu masina a doua zi. Poti sa lasi autoturismul in viteza intai sau a doua sau sa folosesti bordura in cazul in care ai parcat in panta.
  7. O trusa de urgenta trebuie sa ai obligatoriu in portbagaj. O lopata pentru indepartat zapada, o racleta pentru razuit gheata, un spray antiinghet, lanturile derapante, cablurile de tensiune, usor de gasit in supermarketuri la preturi accesibile. Nu uita nici de cateva sticle de apa potabila, ceva alimente sau 2-3 paturi groase.

In concluzie, este foarte important sa intretii masina pe termen lung si sa nu uiti de verificarile periodice pe care le vei face la service, dar si de reparatiile obligatorii ori de cate ori observi ca exista o problema, chiar si una minora.