8 lucruri pe care trebuie să le știi despre asigurarea de locuință

Siguranța și nevoia de a te simți protejat sunt importante, iar asigurarea locuinței este una dintre modalități. O astfel de asigurare vizează clădirile și alte construcții cu destinație locativă, dependințele, dar și construcțiile anexe ale acestora. Asigurarea locuinței la valoarea ei reală sau de piață îți asigură un nou start în cazul daunei totale. 

Asigurarea de locuință este un contract prin care o firmă de asigurări se obligă să îl despăgubească pe cel asigurat, în schimbul unei sume de bani plătită, pentru un risc sau mai multe menționate în document. Pe lângă riscurile principale, pot fi cuprinse în asigurarea locuinței și altele suplimentare. 

Înainte de a alege cea mai bună variantă de asigurare de locuință pentru tine și familia ta, îți prezentăm câteva sfaturi de care să ții cont. 

1. Documentare temeinică

Ce face ca o asigurare de locuință să fie bună? Să acopere cât mai multe riscuri pe care le poți identifica pentru casa ta. Pentru aceasta este bine să faci o documentare online. Varianta asigurării obligatorii trebuie extinsă, prin urmare cercetează și asigurarea facultativă. Caută toate opțiunile din piață și verifică ce acoperă fiecare în parte. 

2. Simulare online

Dacă vrei să te simți în siguranță și să ai mai multe riscuri asigurate, poți face o simulare pe un calculator asigurare locuință facultativă, online. Introduci datele solicitate, iar softul îți va calcula automat cotația, astfel încât să știi la ce să te aștepți din punct de vedere financiar. 

3. Informații suplimentare

Brokerii de asigurări îți pot răspunde la toate întrebările și îți clarifică nelămuririle pe care poți să le ai, personalizând oferta, în funcție de nevoile tale. Recomandările lor te pot ajuta să identifici cea mai bună soluție de asigurare de locuință pentru casa ta, așadar cere toate ofertele de pe piață. 

4. Cine poate încheia o asigurare de locuință?

Asigurarea de locuință poate fi încheiată în calitate de proprietar, chiriaș, administrator sau custode. De asemenea, pentru încheierea asigurării de locuință poți fi moștenitor legal al clădirii sau bunurilor pentru care dorești protecția. 

5. Care sunt principalele riscuri asigurate?

Riscurile mari acoperite de asigurarea de locuință sunt pentru: cutremur, inundații, alunecări de teren, incendiu, explozie, trăsnet, căderea unor obiecte din cer, fenomene meteo. 

Alături de acestea pot fi introduse și alte riscuri precum: inundație provocată de vecini, vandalism, avarii la centrala termică, bunuri speciale. Totuși, recomandat ar fi să optezi doar pentru riscurile la care te consideri expus. 

6. Scump vs. ieftin

O asigurare de locuință ieftină nu poate să cuprindă prea multe riscuri. Una scumpă te poate proteja mai bine într-o situație neplăcută. Te sfătuim să optezi pentru o asigurare de mijloc, cu riscurile necesare cuprinse în poliță. 

Perioada de asigurare este de regulă de 12 luni, dar poate fi și mai mică. Ești acoperit numai în perioada menționată în poliță. Prima de asigurare se poate plăti anticipat și integral sau în rate. 

7. Stabilirea sumei asigurate

Asigurarea locuinței la valoarea ei reală sau cea de piață înseamnă că vei primi toți banii pentru o nouă locuință, în cazul daunei totale. Dacă suma asigurată este prea mică, va trebui să scoți diferența din buzunar în situația neplăcută apărută. 

Extra sfat: încheierea asigurării la construcția nouă, nefinalizată, presupune calculul necesar bine realizat pentru ca asigurarea să acopere riscurile ce pot să apară. 

8. Excluderi de la asigurarea locuinței

Am vorbit de riscurile ce pot fi asigurate, dar există situații când nu poți încheia o asigurare de locuință. O clădire în stare avansată de degradare, cele situate într-o zonă cu risc seismic sau unde există alunecări de teren, terenul, construcțiile subterane fără imobil deasupra și clădirile construite fără proiecte sau autorizații nu vor putea fi asigurate. 

Recomandat este să te gândești că oricând se poate întâmpla o situație neplăcută, iar casa și familia au nevoie să fie protejate. Asigurarea de locuință potrivită te apără de anumite riscuri. Fă o documentare temeinică înainte de a lua orice decizie. Nu uita să alegi o firmă cunoscută, cu o asigurarea care să cuprindă exact acele riscuri la care ești expus. Asigurarea locuinței la valoarea ei reală sau de piață îți oferă susține în cazul daunei totale.