9 sfaturi și recomandări pentru sănătatea ochilor tăi

Sănătatea ochilor tăi este importantă și pentru ca vederea să nu îți fie afectată de trecerea timpului, cu cât vei acorda o atenție sporită obiceiurilor de îngrijire, cu atât vei putea vedea mai bine. La primele semne că ai probleme cu vederea mergi la oftalmolog pentru a primi un diagnostic și tratamentul adecvat, dar nu neglija nici controalele periodice. 

Ochii tăi sunt o parte importantă a modului în care percepi lumea înconjurătoare. Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca cea generală, motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție sporită vederii. Ți-am pregătit mai jos câteva recomandări practice pentru a avea ochi sănătoși și o vedere bună. 

1. Control periodic

Un control oftalmologic periodic este esențial pentru menținerea unei vederi bune, mai ales dacă ești toată ziua cu ochii în ecrane. Ritmul alert al vieții cotidiene înseamnă și o intensificare a utilizării dispozitivelor moderne pentru muncă, informare și chiar relaxare, iar acest lucru poate determina suprasolicitare oculară.

Poți solicita un control la clinica Vitreum pentru ca specialiștii să te ajute în luarea celor mai bune decizii pentru menținerea sănătății ochilor. 

2. Dietă echilibrată

Sănătatea organismului are mare legătură cu cea a ochilor. Și cum suntem ceea ce mâncăm, o dietă sănătoasă, bazată pe toate grupele alimentare, cu accent pe fructe și legume te va sprijini în a avea și o vedere sănătoasă. 

Consumul alimentelor bogate în vitamina C, acizi grași Omega-3, zinc și vitamina E îți susține sănătatea ochilor. 

3. Pauză și odihnă de calitate

După câteva ore petrecute la muncă, acordând atenție sporită unor activități este bine sa îți rezervi câteva minute în care să-ți odihnești ochii. Fie închizi ochii pentru 5 – 10 minute și te relaxezi, fie faci câteva exerciții privind în plan îndepărtat și apropiat, dar fără a fixa ochii pe un obstacol. 

Nu trebuie neglijată și odihna de calitate de noapte. Somnul profund ajută organismul să își revină, iar încărcarea bateriilor pentru o nouă zi presupune ca și ochii să fie odihniți.  

4. Protecția în fața razelor UV

Ochelarii de soare sunt accesorii esențiale și nu doar în sezonul cald. Ochelarii de soare de calitate vor proteja ochii de razele puternice UV, care ar putea leza retina și ar putea duce în timp la scăderea acuității vizuale și la probleme cu vederea. 

5. Înlăturarea machiajului

În fiecare seară, înainte de culcare este recomandat să îți demachiezi atât tenul, cât și ochii, indiferent dacă ai purtat sau nu machiaj. Astfel, te vei asigura că ochii tăi nu vor fi afectați din cauza impurităților lăsate de rimel, farduri, creioane de ochi sau creme. Aceștia vor fi curați și vederea protejată. 

6. Renunță la obiceiurile nesănătoase

Consumul de alcool exagerat, dar și fumatul își pot pune amprenta inclusiv asupra vederii tale. De exemplu, fumatul excesiv poate agrava sau accelera evoluția unor afecțiuni precum cataracta și glaucomul, dar și sindromul ochilor uscați. Încearcă să limitezi consumul de alcool și să eviți fumatul, inclusiv cel pasiv pentru a-ți proteja ochii. 

7. Poartă ochelari speciali

Dacă lucrezi într-un mediu în care este nevoie de ochelari de protecție, așa cum este cazul în construcții, industria chimică sau la practicarea diferitelor sporturi,  este indicat să porți ochelari speciali de protecție. 

Dacă lucrezi mult la birou, în fața unui calculator, cel mai probabil vei avea nevoie de ochelari speciali cu filtru de lumină albastră.

8. Lentile de contact sau ochelari

Dacă totuși ai nevoie de ochelari sau lentile de contact trebuie să ai mare grijă de modul în care utilizezi aceste lucruri. Ochelarii trebuie purtați în conformitate cu recomandările medicului, iar lentilele trebuie îndepărtate seara. Ochelarii și lentilele trebuie curățate corespunzător. 

În plus, periodic trebuie să mergi la control pentru a verifica dioptriile și modul în care ochii reacționează. 

9. Viață sănătoasă

Exercițiile fizice zilnice sunt extrem de importante. Mișcarea menține sănătatea corpului, dar susține și vederea. O plimbare de 30 de minute, în special în parc sau în natură, pune sângele în mișcare și scade și presiune oculară. 

Alegerile pe care le faci în viață îți influențează sănătatea generală, dar și pe cea a ochilor. Cu o rutină care să susțină îngrijirea și protejarea ochilor te vei bucura de clipe minunate alături de cei dragi, fără a avea probleme cu vederea.